Rusia cere OSCE „să se exercite presiuni asupra autorităților Moldovei” pentru eliberarea lui Guțul

Reprezentantul permanent al Rusiei în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Alexandr Lukașevici, a declarat că a ridicat problema reținerii bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, în cadrul ședinței Consiliului Permanent al organizației din 27 martie. De asemenea, Lukașevici a menționat că a trimis scrisori conducerii OSCE, inclusiv Înaltului Comisar pentru minorități naționale, „cerând să exercite presiuni asupra autorităților Moldovei și să obțină eliberarea cât mai rapidă din arest a Evgheniei Guțul”.

Comentând scrisoarea Evgheniei Guțul adresată lui Vladimir Putin, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE a declarat că Federația Rusă condamnă presiunile exercitate asupra bașcanei Găgăuziei și îndeamnă „Chișinăul să o elibereze imediat și să renunțe pe viitor la metodele represive de luptă politică”.

Lukașevici a spus că partea rusă la OSCE a ridicat problema reținerii bașcanei Găgăuziei în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al organizației din 27 martie, „pentru a aduce informațiile despre cele întâmplate, precum și adevăratele motive ale urmăririi penale a liderului Găgăuziei în fața reprezentanților statelor membre ale OSCE”.

De asemenea, reprezentantul permanent al Rusiei a trimis scrisori conducerii OSCE, „cerând să se exercite presiuni asupra autorităților Moldovei pentru a obține eliberarea rapidă a lui Guțul din detenție, precum și pentru a opri orice acțiuni care contravin angajamentelor Chișinăului ca stat membru al Organizației”.

Menționăm, prin intermediul avocaților, Guțul s-a adresat președintelui Federației Ruse Vladimir Putin dar și președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan. Primului i-a solicitat „ca lider al unei mari puteri, care a stat mereu de partea dreptății, să exprime un sprijin ferm și clar” pentru autonomia Găgăuziei și să contribuie la eliberarea sa din arest.

În contextul scrisorii bașcanei către Putin, președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a declarat că acest apel nu face decât „să reconfirme încă o dată cât de corect a fost atunci când s-a introdus în strategia de securitate națională cele două pericole la adresa securității statului: unu – crima organizată, corupția; și doi – Federația Rusă”. „Noi îi spunem statului respectiv să nu-și bage nasul în treburile noastre interne”, a mai spus oficialul moldovean. 

***

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție (CNA) a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Guțul a fost reținută în seara zilei de 25 martie, pe direcția de ieșire a Aeroportului Internațional Chișinău, de către ofițerii CNA. Bașcana intenționa să ajungă la Istanbul „pentru chestiuni de serviciu”. Cel puțin aceasta a scris canalul de Telegram „Sputnik Молдова 2.0”, iar informația a fost distribuită inclusiv de deputata Marina Tauber, membră a echipei politicianului fugar Ilan Șor.

Bașcana a fost reținută după ce, în timpul controlului de frontieră, s-a constatat că figurează în sistemele informaționale cu statut de consemn. Informația a fost comunicată de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. Între timp, reprezentanții CNA au raportat că Guțul a fost reținută „într-un dosar de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații”.

Pe 27 martie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a primit un set de documente de la mai multe instituții ale statului care ar indica faptul că bașcana ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală. Potrivit instituției, în acest context, procurorii anticorupție au înaintat instanței un demers privind aplicarea măsurii de arest preventiv, care va fi examinat pe 28 martie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: