În Moldova începe imunizarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului
Full Article 2 minutes read

În Moldova începe imunizarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului

Procesul de imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech va începe din 23 martie. MSMPS a semnat dispoziția privind distribuirea a 12.282 doze de vaccin Pfizer/BioNTech din lotul recepționat pe 19 martie, prin intermediul platformei COVAX către Centrele de Sănătate Publice teritoriale, inclusiv în teritoriile din est. Cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19, lucrătorii medicali, dar și alte categorii de persoane incluse în prima etapă de vaccinare.

Totodată, astăzi este organizat un seminar de instruire suplimentar privind vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul  Pfizer/BioNTech,  condițiile de păstrare și administrare a vaccinului, la care vor participa specialiști din cadrul instituțiilor de asistență medicală primară, spitalicească, centrelor de sănătate publică, reprezentanților Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, precum și a echipelor responsabile de organizarea procesului de vaccinare.

Vaccinul Pfizer/ BioNTech necesită condiții speciale de păstrare la o temperatură foarte scăzută (-60°C până la -90°C). După un proces controlat de ajustare a temperaturii acest vaccin poate fi transferat și depozitat la temperatura normală a frigiderului (+2°C până la +8°C), păstrându-și în același timp eficacitatea pentru o perioadă maximă de 120 ore, iar în cazul în care a fost extrasă cel puțin o doză din flacon, acesta se va utiliza în maxim 6 ore.

Fiecare persoană va fi imunizată cu două doze de vaccin, administrate la un interval de 21 zile. Toate persoanele vaccinate vor fi înregistrate în registrul electronic de vaccinare COVID-19.

***

Moldova a recepționat pe 19 martie 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, produs de Pfizer. Serurile au fost livrate prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Aceasta este deja a doua livrare COVAX în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: