U.S. Embassy Moldova

În Moldova au ajuns 24 570 de doze de vaccin Pfizer împotriva coronavirusului (FOTO)

Moldova a recepționat pe 19 martie 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, produs de Pfizer. Serurile au fost livrate prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Aceasta este deja a doua livrare COVAX în Republica Moldova.

Dozele de vaccin (prima doză) vor fi distribuite proporțional tuturor instituțiilor medico-sanitare (asistența medicală spitalicească și asistența medicală primară) din țară, pentru a fi imunizate categoriile de populație incluse în prima etapă de vaccinare. Personalul medical a fost instruit pentru utilizarea corectă a vaccinului Pfizer.

U.S. Embassy Moldova

La evenimentul de recepționare a lotului de vaccinuri a participat și ambasadorul Statele Unite ale Americii. Acesta a amintit că SUA,  prin intermediul USAID, accelerează accesul global la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19, prin contribuția istorică de 4 miliarde de dolari către GAVI, Alianța vaccinurilor.

„Sunt mândru de contribuțiile Statelor Unite la programul COVAX. Această livrare de vaccinuri produse de compania farmaceutică americană Pfizer va salva vieți și va ajuta Moldova în lupta împotriva acestei boli”, a spus ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova a amintit că Echipa Europa, reunind UE și statele sale membre, a contribuit la COVAX cu peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv alte 900 milioane de euro promise recent de Germania.

U.S. Embassy Moldova
U.S. Embassy Moldova

Cu ocazia livrării, Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova a menționat: „Uniunea Europeană și statele sale membre și-au arătat sprijinul continuu, în spiritul Echipei Europa, pentru livrarea vaccinurilor atât de necesare în Republica Moldova. Platforma COVAX, la care UE și întreaga Echipa Europa contribuie cel mai mult, continuă livrările de vaccinuri, așa cum vedem astăzi din nou. Acest lot va permite vaccinarea mai multor persoane și salvarea mai multor vieți. Accesul la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile este esențial pentru a pune capăt pandemiei.”

De la începutul pandemiei, ONU Moldova a oferit sprijin imediat țării, oferind asistență în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistență tehnică și consolidarea capacităților și de informare și comunicare la subiectul COVID-19.

Vaccinul BioNTech-Pfizer necesită păstrare la -70 grade Celsius. Furnizorii de servicii medicale vor trebui să-l depoziteze în congelatoare specializate.

World Health Organization in Moldova
World Health Organization in Moldova
World Health Organization in Moldova
World Health Organization in Moldova

Amintim că România a livrat prima donație a vaccinului AstraZeneca COVID-19 către Moldova pe 27 februarie, permițând Moldovei să înceapă vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie. Moldova este prima țară din Europa care a primit 14.400 de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Facilitatea COVAX pe 4 martie. Până acum, peste 18 mii de lucrători medicali au fost vaccinați.

Menționăm că, pe data de 22 martie, urmează să fie livrat pe paltforma COVAX alt lot de vaccin AstraZeneca, în număr de 21.600 doze.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Фото: Новости Приднестровья

Ministerul Mediului: Râul Nistru nu este în pericol de secare, dar populația trebuie să consume apa rațional

Râul Nistru nu este în pericol de secare, însă populația trebuie să consume rațional apa, susține secretarul de stat al Ministerului Mediului, Gheorghe Hajder. Potrivit oficialului, autoritățile din Ucraina respectă angajamentele asumate și asigură un debit constant de apă, conform regulamentului bilateral.

„La moment nu sunt riscuri pericol de secare a râului Nistru, avem un regulament cu partea ucraineană, suntem într-o comunicare continuă, respectiv partea ucraineană își respectă angajamentele și deversează acele 110 m/s”, a declarat Gheorghe Hajder.

Oficialul a făcut apel la un consum rațional al resurselor de apă, în special în contextul secetei care afectează râurile: „Să ținem cont că ele sunt epuizabile”.

Întrebat despre eventualele restricții privind utilizarea apei din Nistru pentru irigarea terenurilor agricole, Hajder a precizat că acestea nu există în prezent și că fauna și flora râului nu sunt amenințate.

„Avem suficiente resurse de apă pentru irigare, dar este important să le utilizăm rațional și eficient”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Mediului. Oficialul a încurajat agricultorii, în acest sens, să aplice metode moderne, cum ar fi irigarea prin picurare.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit avertizarea hidrologică privind nivelul redus de scurgere al apei. Aceasta va fi valabilă în perioada 9 – 15 iulie. În intervalul de timp menționat, în Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei. Vezi harta râurilor afectate AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: