În Moldova va apărea o nouă profesie
Full Article 2 minutes read

În Moldova va apărea o nouă profesie

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a aprobat standardul de calificare pentru noua profesie de „Asistent medical la domiciliu”. Aceasta va contribui la descărcarea sistemului de stat de servicii de îngrijire la domiciliu acordate persoanelor vârstnice sau vulnerabile, relatează MOLDPRES.

Noul standard de calificare va permite universităților acreditate să formeze specialiști în acest domeniu și va fi inclus în programele naționale de formare profesională inițială și continuă.

Potrivit Directorului Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Rais Pakalo” și specialist-șef al Comisiei de Asistență Medicală Mariana Negrean, necesitatea unei astfel de profesii a apărut ca urmare a cererii mari de servicii de îngrijire la domiciliu.

Calificarea „Asistent medical la domiciliu” poate fi obținută de orice persoană care finalizează programul de formare, folosind după absolvire posibilitatea de a lucra în specialitatea sa în instituții care prestează servicii sociale și medicale, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică. 

Astfel, datorită eforturilor comune ale Caritas Cehia cu autoritățile centrale, apariția profesiei de îngrijire la domiciliu, precum și programul de formare pentru noii profesioniști, vor reduce semnificativ povara asupra sistemului de îngrijire a persoanelor în vârstă și a persoanelor vulnerabile. 



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: