Facebook/Adrian Efros

În premieră, trei angajați MAI vor fi detașați în misiunea KFOR: „Moldova își extinde poziția de stat contribuitor securitatea internațională”

Pe 19 aprilie, a avut loc ceremonia dedicată detașării a trei reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) în misiunea internațională de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Aceasta este pentru prima dată când angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din care face parte IGC, sunt vor participa la misiunea din Kosovo.

La ceremonia de detașare a celor trei angajați din cadrul IGC în Kosovo au fost prezenți inclusiv ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a participat, alături de ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros și ambasadorul Italiei la Chișinău Lorenzo Tomassoni, la ceremonia dedicată detașării primilor trei reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri în misiunea internațională de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

În cadrul evenimentului, ministrul Adrian Efros a evidențiat importanța participării carabinierilor la misiuni și operațiuni internaționale pentru Republica Moldova.

,,Participarea carabinierilor noștri în misiunea internațională reprezintă nu doar îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU și a tratatelor internaționale, ci și o contribuție semnificativă la promovarea valorilor fundamentale ale democrației, respectului pentru drepturile omului și supremației legii. Această misiune în Kosovo este o oportunitate pentru acești bravi angajați ai MAI să-și demonstreze abilitățile și competențele profesionale, iar pentru Republica Moldova să-și consolideze poziția în comunitatea internațională”, a menționat acesta.

La rândul său, ambasadorul Italiei Lorenzo Tomassoni a evidențiat contribuția apreciată a detașării carabinierilor la nivel european, subliniind angajamentul Republicii Moldova în cadrul parcursului său către aderarea la Uniunea Europeană:

,,Obiectivul comun este ca această componență să fie urmată de un pluton de carabinieri, un contigent în adevăratul sens al cuvântului detașat alături de colegii italieni. Prin intermediul carabinierilor săi, Moldova oferă o contribuție în plus la securitatea internațională, cea a Balcanilor, a cărei stabilitate este esențială pentru Uniunea Europeană”, a declarat diplomatul.

Iar ministrul Apărării a declarat că prin detașarea celor trei carabinieri în misiunea din Kosovo, Republica Moldova își consolidează poziția de stat-contribuitor la pacea și securitatea internațională.

Această zi este semnificativă atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât și pentru Republica Moldova, care prin această acțiune, își extinde prezența în misiunile internaționale de menținere a păcii și își fortifică poziția de stat contribuitor la pacea și securitatea internațională. Militarii Armatei Naționale, timp de 10 ani, participă în misiunea internațională de menținere a păcii KFOR. Datorită profesionalismului manifestat la îndeplinirea sarcinilor, aceștia au fost și sunt apreciați de colegii lor și comandamentul misiunii. Același lucru le doresc și carabinierilor care vor fi detașați în Kosovo – să demonstreze multă responsabilitate și dedicație în această operație importantă de menținere a păcii din Balcanii de Vest”, a menționat Anatolie Nosatîi.

MAI
MAI
MAI
MAI
Facebook/Anatolie Nosatîi
MAI
MAI

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații, în Congres extraordinar: vor să respingă modificările la Lege și să mențină greva

Congresul extraordinar al avocaților din Republica Moldova a început astăzi, 25 iulie, și va dura până pe 28 iulie. În cadrul reuniunii, avocații urmează să dezbată și să voteze un proiect de rezoluție prin care condamnă modificările recente aduse Legii avocaturii și susțin continuarea grevei generale.

Rezoluția, aprobată joi de Consiliul Uniunii Avocaților, critică modul în care a fost modificată cu privire la avocatură, fără o consultare reală cu profesia. Potrivit avocaților, amendamentele adoptate de Parlament în lectura a doua la 10 iulie 2025 ar modifica modelul de guvernare al profesiei de avocat, ceea ce contravine standardelor internaționale privind independența avocaților.

Prin rezoluție, Uniunea Avocaților va solicita congresului să susțină apelul privind nepromulgarea legii de către președinta Maia Sandu și propune menținerea formei de protest deja declanșate.

În cadrul Congresului avocații vor avea opțiunea de vota pentru prelungirea formei de protest sub formă de grevă, cu sau fără excepțiile stabilite anterior.

Totodată, Uniunea Avocaților a precizat că protestul „nu reprezintă acțiuni dirijate de anumite formațiuni politice, lideri ai acestor formațiuni, și nu au nicio legătură cu opțiunile politice ale oricăror avocați“.

„Uniunea Avocaților din Moldova și Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova sunt apolitice, nu se supun și nu se subordonează nici unui partid politic, nu pot fi influențate politic, nu execută indicații politice și nici nu susțin careva formațiuni politice. Orice informație, articol, postare apărută în spațiul public despre o eventuală influență/ingerință politică sau din mediul criminal în cadrul Uniunii Avocaților din Moldova sau asupra membrilor Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova nu reprezintă decât o dezinformare crasă, având scopul de a manipula opinia publică în vederea diminuării din impactul și importanța acțiunilor de protest împotriva modificărilor adoptate la Legea cu privire la avocatură”, se mneționează în declarația Uniunii Avocaților.

Precizăm că, pe 15 iulie, avocații au început greva generală, care a durat până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Pe 15 iulie, Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: