În România au ajuns, totuși, vaccinuri AstraZeneca din „lotul cu probleme”. Decizia autorităților
Full Article 2 minutes read

În România au ajuns, totuși, vaccinuri AstraZeneca din „lotul cu probleme”. Decizia autorităților

În România au ajuns, totuși, doze de vaccin anti-Covid produse de AstraZeneca, din lotul pentru care Italia a suspendat imunizarea. Autoritățile de la București au decis suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856, oprit de la utilizare în Italia. Acestea precizează că au fost deja utilizate 77.049 de doze din acest lot. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua însă cu doze din alte loturi, scrie Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a participat la o ședință de urgență cu reprezentanții AstraZeneca, în contextul celor două loturi cu doze de vaccin anti-Covid, ajunse în mai multe țări europene.

Unul dintre loturi, ABV2856, cel pentru care Italia a suspendat vaccinarea, ar fi fost folosit și în România. Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din Uniunea Europeană. În total, 9 state au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

***

Anterior, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Ar fi vorba despre 30 de cazuri din 5 mln de persoane vaccinate cu acest ser, fără să fie determinată, însă, o legătură directă cu imunizarea.

Amintim că, până în prezent, în Republica Moldova, au ajuns circa 21 de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca, donate de guvernul României și 14 400 doze, livrate prin platforma COVAX.

Potrivit MSMPS, până la sfârșitul lunii, ar urma să ajungă încă 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și peste 24 de mii de doze de vaccin produs de compania Pfizer. Iar la sfârșitul lunii aprilie sunt așteptate încă 72 de mii de doze AstraZeneca.

În Republica Moldova  au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: