În Ucraina au ajuns primii 133 de refugiați din Afganistan. Este Moldova pregătită să primească afgani? (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

În Ucraina au ajuns primii 133 de refugiați din Afganistan. Este Moldova pregătită să primească afgani? (VIDEO)

133 de cetățeni ai Afganistanului, care au fost evacuați din țară după venirea la putere a talibanilor, au ajuns la Odesa. Printre aceștia sunt 85 de copii. Întrebat de jurnaliști dacă Republica Moldova va primi, la rândul său, imigranți afgani, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că, deocamdată, nu au existat discuții în acest sens. Speakerul Legislativului a precizat, însă, că „trebuie să înțelegem că este o criză umanitară”, iar acei oameni sunt în pericol.

Cei 133 de afgani – 48 de adulți și 85 de copii, au fost transportați la Odesa, cu patru autocare, din Aeroportul Kiev. Cel mai mic cetățean are doar 7 zile. Băiețelul s-a născut în Aeroportul Kabul, în timp ce mama sa aștepta evacuarea din Afganistan. Cel mai vârstnic cetățean este o femeie de 85 de ani.

Doi dintre adulți au avut nevoie de îngrijiri medicale urgente: o femeie avea hemoragie după naștere, iar un bărbat – hemoragie intestinală. Aceștia au fost spitalizați.

Toți refugiații au fost testați pentru COVID-19, iar rezultatele au arătat că niciunul nu era infectat. Imigranții au fost cazați acasă la afganii care locuiesc în Odesa, informează portalul Dumskaya.

Între timp, la Chișinău, după depunerea de flori cu ocazia sărbătorii „Limba noastră cea Română”, jurnaliștii l-au întrebat pe președintele Parlamentului Igor Grosu dacă Moldova, în calitate de stat-semnatar al Declarației privind evacuarea oamenilor din Afganistan.

„Noi nu am avut o discuție „la firul ierbii” referitor la această solicitare. Cred că vom obține mai multă informație și vom analiza dacă este posibil așa ceva și în ce măsură putem contribui. Trebuie să înțelegem că este o criză umanitară – e vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile, care în momentul de față se află în mare pericol în Afganistan. (…) E un regim care e departe de valorile occidentale – mă refer la talibani. Primii care vor fi afectați sunt ziariștii, liderii societății civile, doamnele care au apucat ceva timp de emancipare. Acum, lucrurile au regresat”, a răspuns Igor Grosu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: