Aproape 100 de țări, inclusiv Moldova, au semnat o declarație cu privire la evacuarea oamenilor din Afganistan
Full Article 2 minutes read

Aproape 100 de țări, inclusiv Moldova, au semnat o declarație cu privire la evacuarea oamenilor din Afganistan

98 de țări, inclusiv Republica Moldova, precum și reprezentantul UE și secretarul general al NATO au semnat o declarație comună cu privire la evacuarea în siguranță a oamenilor din Afganistan. Documentul a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. 

Semnatarii își revendică dreptul de a asigura evacuarea liberă a cetățenilor acestor țări din Afganistan, dar și a afganilor care au colaborat cu statele respective, precum și a persoanelor din categoriile de risc.

„Talibanii ne-au dat asigurări că toți cetățenii străini și oricare alți cetățeni ai Afganistanului, care dețin permisiunea de a călători în țările noastre, vor putea pleca în siguranță din țară”, se arată în declarație.

De asemenea, țările-semnatare menționează că vor continua să ofere permise de călătorie pentru afgani.

„Avem așteptări clare și asigurări din partea talibanilor că afganii vor putea călători în țările noastre. Amintim declarațiile publice ale talibanilor, care confirmă aceste informații”, se mai arată în document.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că, deocamdată, nu se pune problema ca Moldova să primească refugiați din Afganistan.

„Noi urmărim situaţia, urmărim ca cetăţenii noştri să fie în siguranţă, deocamdată noi alte planuri pentru cetăţenii afgani nu avem”, a declarat Gavrilița pe 19 august.

Ce se întâmplă în Afganistan?

În prezent, SUA finalizează evacuarea oamenilor și retragerea trupelor americane din Afganistan. Între timp, talibanii au anunțat că, în curând, gruparea va forma un nou guvern. Deocamdată nu e clar dacă din executiv vor face parte și femei. De asemenea, talibanii au îndemnat SUA și alte țări să păstreze relațiile diplomatice cu Kabulul.

Economia Afganistanului, care a fost puternic afectată de războaie, trece printr-o criză profundă după venirea la putere a talibanilor. În Kabul cresc prețurile la alimente, iar băncile sunt închise de două săptămâni. Pe 28 august, talibanii au cerut băncilor să-și reia activitatea. Este permisă retragerea sumei maxime a echivalentului de 200 de dolari, săptămânal.

Pe 15 august, talibanii au intrat în capitala Afganistanului, Kabul și au declarat control deplin asupra țării. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Situația din Afganistan s-a agravat după ce SUA a anunțat că își retrage trupele militare.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: