AFP

Aproape 100 de țări, inclusiv Moldova, au semnat o declarație cu privire la evacuarea oamenilor din Afganistan

98 de țări, inclusiv Republica Moldova, precum și reprezentantul UE și secretarul general al NATO au semnat o declarație comună cu privire la evacuarea în siguranță a oamenilor din Afganistan. Documentul a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. 

Semnatarii își revendică dreptul de a asigura evacuarea liberă a cetățenilor acestor țări din Afganistan, dar și a afganilor care au colaborat cu statele respective, precum și a persoanelor din categoriile de risc.

„Talibanii ne-au dat asigurări că toți cetățenii străini și oricare alți cetățeni ai Afganistanului, care dețin permisiunea de a călători în țările noastre, vor putea pleca în siguranță din țară”, se arată în declarație.

De asemenea, țările-semnatare menționează că vor continua să ofere permise de călătorie pentru afgani.

„Avem așteptări clare și asigurări din partea talibanilor că afganii vor putea călători în țările noastre. Amintim declarațiile publice ale talibanilor, care confirmă aceste informații”, se mai arată în document.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că, deocamdată, nu se pune problema ca Moldova să primească refugiați din Afganistan.

„Noi urmărim situaţia, urmărim ca cetăţenii noştri să fie în siguranţă, deocamdată noi alte planuri pentru cetăţenii afgani nu avem”, a declarat Gavrilița pe 19 august.

Ce se întâmplă în Afganistan?

În prezent, SUA finalizează evacuarea oamenilor și retragerea trupelor americane din Afganistan. Între timp, talibanii au anunțat că, în curând, gruparea va forma un nou guvern. Deocamdată nu e clar dacă din executiv vor face parte și femei. De asemenea, talibanii au îndemnat SUA și alte țări să păstreze relațiile diplomatice cu Kabulul.

Economia Afganistanului, care a fost puternic afectată de războaie, trece printr-o criză profundă după venirea la putere a talibanilor. În Kabul cresc prețurile la alimente, iar băncile sunt închise de două săptămâni. Pe 28 august, talibanii au cerut băncilor să-și reia activitatea. Este permisă retragerea sumei maxime a echivalentului de 200 de dolari, săptămânal.

Pe 15 august, talibanii au intrat în capitala Afganistanului, Kabul și au declarat control deplin asupra țării. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Situația din Afganistan s-a agravat după ce SUA a anunțat că își retrage trupele militare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE critică intenția PAS de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală: „O abordare periculoasă”

Partidul Social Democrat European (PSDE) condamnă intenția partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) de a include membri ai Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) pe lista sa de candidați la alegerile parlamentare. Potrivit PSDE, această „tentativă nu urmărește consolidarea flancului pro-european, ci monopolizarea lui”.

„PAS vrea să înghită din nou tot flancul pro-european. Moldova are nevoie de o alternativă europeană veritabilă, nu una mimată. PAS nu caută o alianță autentică, ci supunere politică. Invitând pe rând formațiuni mai mici să se alăture, PAS încearcă să controleze din nou întreg spectrul politic pro-european, împiedicând apariția unei alternative europene veritabile. În loc să încurajeze competiția sănătoasă de idei și proiecte pro-europene, PAS recurge la strategii de absorbție și control, încercând să anihileze orice posibilă alternativă politică de centru-dreapta. Este o abordare greșită și periculoasă pentru democrația moldovenească și pentru parcursul european al țării”, se menționează într-un comunicat emis de PDSE.

Reacția PSDE vine după declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a spus într-o emisiune TV că PAS poartă negocieri cu Platforma DA, propunând membrilor acestei formațiuni să participe la alegeri pe listele partidului de guvernare.

Liderul DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NM că partidul său poartă negocieri cu PAS de mai multe luni, menționând că scopul acestora este „să nu permită venirea la putere în Parlament a forțelor pro-ruse”.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NewsMaker că poartă discuții cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) privind o eventuală participare comună la alegerile parlamentare din septembrie. Plîngău susține că negocierile durează de mai bine de o lună și au un singur scop – de a preveni revenirea forțelor pro-ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

***

Amintim că recent PSDE a lansat inițiativa de a crea o nouă alianță politică – „Alianța Europeană a Moldovei”. Potrivit reprezentanților partidului, această platformă „va pune Moldova pe primul loc” și va deveni „o adevărată alternativă proeuropeană”, „o alianță a partidelor libere, fără compromisuri, care nu-și vând principiile pentru un loc pe listă”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: