Încă 14 cazuri confirmate de CODIV-19 în Republica Moldova. Bilanțul total: 94 de îmbolnăviri
Full Article 3 minutes read

Încă 14 cazuri confirmate de CODIV-19 în Republica Moldova. Bilanțul total: 94 de îmbolnăviri

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 14 cazuri noi de îmbolnăviri cu coronavirusul de tip nou. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 22 martie. În total, sunt 94 de infectări.

Dintre cele 14 cazuri noi, 4 sunt de import, iar 10 cu transmitere locală. Totodată, a fost înregistrat primul caz de import din România.

„Cazurile la nivel local sunt: 3 la Chișinău (24 în total), la Căușeni – încă 3 cazuri și câte unul la Ștefan Vodă, Anenii Noi, Ialoveni, Hîncești”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Au apelat serviciul 112 – 2295 de persoane. Dintre acestea, au fost transportați la spital 72 de adulți și 18 copii.

„A fost vehiculat în presă despre carantina de la Universitatea Tehnică. Au fost implicate 103 persoane care au avut contact cu o studentă originară din Hîncești. Noi am întreprins toate măsurile și s-a reușit stabilizarea focarului prin stabilirea unui post de carantină și asigurarea asistenței medicale”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătății, care a precizat că 25 dintre testele prelevate sunt negative.

A fost prezent la ședință și președintele Igor Dodon. Acesta a îndemnat oamenii să dea dovadă de responsabilitate. Șeful statului a precizat că vor fi sancționați cei care nu respectă restricțiile impuse de Comisia Situații Excepționale.

„Suntem gata să intervenim cu măsuri și mai dure, dacă va fi necesar”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a vorbit și despre cazul apărut astăzi în presă, privind infectarea cu COVID-19 a unui medic reanimatolog. Acesta a spus că nu s-a anunțat public profesia persoanei infectate din motive etice.

„Toate cazurile sunt făcute publice. Noi suntem foarte transparenți, dar nu este cazul să vă dăm informația despre profesiile celor infectați”, a declarat Dodon.

Precizăm că, 102 cazuri suspecte de COVID-19 sunt în curs de examinare, iar rezultatele urmează să fie anunțate în zilele următoare. Totodată, două persoane s-au însănătoșit și au fost externate. De asemenea, a fost înregistrat un deces.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: