gov.md

Încă 14 cazuri confirmate de CODIV-19 în Republica Moldova. Bilanțul total: 94 de îmbolnăviri

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 14 cazuri noi de îmbolnăviri cu coronavirusul de tip nou. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 22 martie. În total, sunt 94 de infectări.

Dintre cele 14 cazuri noi, 4 sunt de import, iar 10 cu transmitere locală. Totodată, a fost înregistrat primul caz de import din România.

„Cazurile la nivel local sunt: 3 la Chișinău (24 în total), la Căușeni – încă 3 cazuri și câte unul la Ștefan Vodă, Anenii Noi, Ialoveni, Hîncești”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Au apelat serviciul 112 – 2295 de persoane. Dintre acestea, au fost transportați la spital 72 de adulți și 18 copii.

„A fost vehiculat în presă despre carantina de la Universitatea Tehnică. Au fost implicate 103 persoane care au avut contact cu o studentă originară din Hîncești. Noi am întreprins toate măsurile și s-a reușit stabilizarea focarului prin stabilirea unui post de carantină și asigurarea asistenței medicale”, a declarat reprezentantul Ministerului Sănătății, care a precizat că 25 dintre testele prelevate sunt negative.

A fost prezent la ședință și președintele Igor Dodon. Acesta a îndemnat oamenii să dea dovadă de responsabilitate. Șeful statului a precizat că vor fi sancționați cei care nu respectă restricțiile impuse de Comisia Situații Excepționale.

„Suntem gata să intervenim cu măsuri și mai dure, dacă va fi necesar”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a vorbit și despre cazul apărut astăzi în presă, privind infectarea cu COVID-19 a unui medic reanimatolog. Acesta a spus că nu s-a anunțat public profesia persoanei infectate din motive etice.

„Toate cazurile sunt făcute publice. Noi suntem foarte transparenți, dar nu este cazul să vă dăm informația despre profesiile celor infectați”, a declarat Dodon.

Precizăm că, 102 cazuri suspecte de COVID-19 sunt în curs de examinare, iar rezultatele urmează să fie anunțate în zilele următoare. Totodată, două persoane s-au însănătoșit și au fost externate. De asemenea, a fost înregistrat un deces.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: