Încă două cutremure au avut loc în România, la distanță de trei minute unul de celălalt
Full Article 3 minutes read

Încă două cutremure au avut loc în România, la distanță de trei minute unul de celălalt

Două cutremure, cu magnitudini de 3,3 şi 3,1 pe Richter s-au produs, duminică, în judeţul Gorj, la un interval de trei minute, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie Digi24.

Primul seism cu magnitudinea 3,3 s-a produs la ora 13:54, la o adâncime de 15 km, în apropierea următoarelor oraşe: 107 km nord-vest de Craiova, 112 km sud-vest de Sibiu, 145 km vest de Piteşti, 159 km sud-est de Timişoara, 179 km sud-est de Arad, 186 km sud de Cluj-Napoca, 207 km vest de Braşov.

Cel de-al doilea cutremur, de magnitudine 3,1, s-a produs la ora 13:57, la o adâncime de 5 km, în apropierea următoarelor oraşe: 107 km nord-vest de Craiova, 116 km sud-vest de Sibiu, 148 km vest de Piteşti, 157 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad şi 189 km sud de Cluj-Napoca.

Conform datelor publicate de INCDFP, vineri, din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până în 17 februarie, au avut loc trei replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 grade, respectiv: 4,1 grade (pe 14 februarie 2023, la ora 17:24), la adâncimea de 3,6 km, 4,2 grade (în data de 16 februarie 2023, la ora 3:07, la adâncimea de 10,8 km) şi 4,3 grade (pe data de 17 februarie, la ora 11:11, la adâncimea de 8,7 km).

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice.

Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, precizează INCDFP.

Citește și: România, zguduită de cel puțin 30 de cutremure timp de două zile, într-o zonă în care timp de 80 de ani nu s-au produs seisme


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: