Socialiștii, nemulțumiți de proiectul PAS privind trădarea de patrie: „Încă o formă de luptă cu oamenii incomozi”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii, nemulțumiți de proiectul PAS privind trădarea de patrie: „Încă o formă de luptă cu oamenii incomozi”

Deputatul socialist și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, consideră că amendamentul la articolul din Codul Penal care se referă la trădarea de patrie propus de partidul de guvernământ PAS este o „formă de luptă” cu societatea civilă și politicienii din opoziție. Parlamentarul a calificat proiectul de lege ca fiind „un atac la pluralismul de opinii”. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 24 mai. 

Vlad Batrîncea a declarat că amendamentul la Codul Penal propus de PAS a fost înregistrat cu încălcarea legislației. Mai exact, deputatul s-a referit la nerespectarea termenului de minim 14 zile pentru anunțarea și organizarea audierilor publice.

Totodată, Vlad Batrînca a menționat că amendamentul propus introduce norme stricte care pot încadra diverse acțiuni ale oficialilor și cetățenilor sub suspiciunea trădării de patrie și spionaj. Bătrîncea a sugerat că aceste norme ar putea fi interpretate „arbitrar” și „folosite pentru a suprima opoziția politică și societatea civilă”.

Înțelegem că se creează încă o formă de luptă cu oamenii incomozi, cu organizațiile obștești și cele politice, cu politicienii care au un alt punct de vedere decât cel al actualei guvernări. Înțelegem foarte bine că este încă un atac la pluralismul de opinii și este încă un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare”, a declarat politicianul.

Totodată, parlamentarul a anunțat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, de asemenea, a elaborat două amendamente la Codul Penal menite să „consolideze statalitatea Republicii Moldova și statutul ei de neutralitate”. Primul amendament se axează pe consolidarea suveranității țării „prin sancționarea acțiunilor care transmit controlul asupra sistemelor și instituțiilor naționale unor entități străine”.

Al doilea amendament se referă la respectarea statutului de neutralitate permanentă a țării și propune „pedepse severe pentru acțiunile care îl subminează”.

***

Precizăm că deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac au înregistrat în Parlamentu un proiect de lege privind modificarea articolului 337 din Codul Penal – „trădare de patrie”. Inițiativa legislativă prevede că cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Sub această noțiune, însă, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare. Mai mult, persoanele vor putea fi judecate chiar și în lipsa dovezilor privind prejudiciul adus statului.

Pe 24 mai, la Parlament, au avut loc primele consultări publice pe marginea proiectului de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: