parlament.md

Socialiștii, nemulțumiți de proiectul PAS privind trădarea de patrie: „Încă o formă de luptă cu oamenii incomozi”

Deputatul socialist și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, consideră că amendamentul la articolul din Codul Penal care se referă la trădarea de patrie propus de partidul de guvernământ PAS este o „formă de luptă” cu societatea civilă și politicienii din opoziție. Parlamentarul a calificat proiectul de lege ca fiind „un atac la pluralismul de opinii”. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 24 mai. 

Vlad Batrîncea a declarat că amendamentul la Codul Penal propus de PAS a fost înregistrat cu încălcarea legislației. Mai exact, deputatul s-a referit la nerespectarea termenului de minim 14 zile pentru anunțarea și organizarea audierilor publice.

Totodată, Vlad Batrînca a menționat că amendamentul propus introduce norme stricte care pot încadra diverse acțiuni ale oficialilor și cetățenilor sub suspiciunea trădării de patrie și spionaj. Bătrîncea a sugerat că aceste norme ar putea fi interpretate „arbitrar” și „folosite pentru a suprima opoziția politică și societatea civilă”.

Înțelegem că se creează încă o formă de luptă cu oamenii incomozi, cu organizațiile obștești și cele politice, cu politicienii care au un alt punct de vedere decât cel al actualei guvernări. Înțelegem foarte bine că este încă un atac la pluralismul de opinii și este încă un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare”, a declarat politicianul.

Totodată, parlamentarul a anunțat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, de asemenea, a elaborat două amendamente la Codul Penal menite să „consolideze statalitatea Republicii Moldova și statutul ei de neutralitate”. Primul amendament se axează pe consolidarea suveranității țării „prin sancționarea acțiunilor care transmit controlul asupra sistemelor și instituțiilor naționale unor entități străine”.

Al doilea amendament se referă la respectarea statutului de neutralitate permanentă a țării și propune „pedepse severe pentru acțiunile care îl subminează”.

***

Precizăm că deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac au înregistrat în Parlamentu un proiect de lege privind modificarea articolului 337 din Codul Penal – „trădare de patrie”. Inițiativa legislativă prevede că cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Sub această noțiune, însă, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare. Mai mult, persoanele vor putea fi judecate chiar și în lipsa dovezilor privind prejudiciul adus statului.

Pe 24 mai, la Parlament, au avut loc primele consultări publice pe marginea proiectului de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mihai Popșoi / Facebook

Ministerul de Externe, prima reacție după expulzarea a 13 moldoveni din Polonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că a fost informat despre deportarea a 13 cetățeni moldoveni din Polonia. Instituția a precizat că oamenii au fost aduși cu un zbor charter.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat, că a fost informat de către Ambasada Republicii Moldova la Varșovia cu privire la organizarea de către autoritățile poloneze a unui zbor charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați ilegal pe teritoriul Poloniei.

Procedura are loc în baza mecanismelor internaționale de readmisie, iar autoritățile Republicii Moldova au oferit sprijinul necesar pentru autorizarea survolului și aterizării aeronavei pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a menționat MAE.

Instituția a precizat că această acțiune nu este un caz izolat, iar o operațiune similară a avut loc și în luna aprilie 2025.

Ministerul va continua să colaboreze cu autoritățile poloneze pentru gestionarea acestor cazuri în conformitate cu normele internaționale”, a subliniat MAE.

Amintim că, pe 15 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Adam Szłapka, a anunțat că 13 moldoveni și 27 de georgieni au fost deportați forțat din Polonia, fiind considerați o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. El a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

La rândul său, Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: