Încă o șansă în Găgăuzia și Taraclia, la primăvară: Locuitorii din mai multe localități, așteptați din nou la urnele de vot
Full Article 2 minutes read

Încă o șansă în Găgăuzia și Taraclia, la primăvară: Locuitorii din mai multe localități, așteptați din nou la urnele de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, pe 22 noiembrie, data alegerilor locale noi pentru alegerea unor consilii locale. Astfel, pe data de 19 mai 2024, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor sătești în localitățile Cairaclia din raionul Taraclia și Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

Autoritatea electorală precizează că în aceste localități au fost înregistrați câte doi concurenți pentru alegerile fiecărui consiliu local. Urmare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 4 noiembrie curent și a anulării înregistrării candidaților desemnați de către Partidul Politic „Șansă”, în satele Cairaclia și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, în buletinele de vot, s-a regăsit câte un candidat independent la funcția de consilier.

În satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, concurentul electoral rămas în cursă a înaintat o listă de candidați de doar cinci pretendenți la funcția de consilier. Conform legislației în vigoare, consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea organului electoral. Astfel, CEC a constatat imposibilitatea constituirii unei noi componențe a consiliilor locale în aceste localități și a decis desfășurarea alegerilor locale noi.

De asemenea, prin hotărârea nr. 1545/2023, CEC a stabilit organizarea, pe 3 martie 2024, a alegerilor parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia. În cadrul ședinței de astăzi, CEC a modificat data scrutinului și a decis că acesta se va desfășura pe 19 mai 2024, odată cu alegerile locale noi.

CEC menționează că alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local vor avea loc și în comuna Cealîc, raionul Taraclia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: