Guțul s-a ales cu avocat plătit de stat. Apărătorii săi nu s-au prezentat la ședința de judecată
Full Article 3 minutes read

Guțul s-a ales cu avocat plătit de stat. Apărătorii săi nu s-au prezentat la ședința de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 26 iunie, a fost programată o nouă ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR”, în care este inculpată bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul. Aceasta însă a fost amânată din nou din cauza absenței avocaților lui Guțul. Astfel, judecătoarea care examinează cauza a dispus desemnarea unui avocat din oficiu pentru guvernatoarea autonomiei găgăuze. 

La începutul ședinței de judecată, Guțul a comunicat că avocatul său, Sergiu Moraru, a fost implicat astăzi într-un accident de rutier, în timp ce celălalt avocat, Vadim Banaru, se află în afara orașului și nu se poate întoarce deoarece are probleme cu automobilul său. Iar apărătorii Svetlanei Popan, fosta secretară a Oficiului Central al ex-Partidului „ȘOR” din Chișinău, care este, de asemenea, inculpată în acest caz, au declarat că în aceste condiții nu poate fi desfășurată ședința de judecată.

Judecătoarea Ana Cucerescu a fost de acord să amâne ședința de judecată, dar a amintit că nu este pentru prima dată când inculpatele nu au putut asigura prezența avocaților lor la aceasta. Magistrata a subliniat că problemele cu avocații duc la tergiversarea procesului de judecată și, prin urmare, a dispus ca Evgheniei Guțul să-i fie desemnat un apărător din oficiu.

Precizăm că ultima ședință de judecată, programată pentru 21 iunie, nu a avut loc pe motiv că Evghenia Guțul ar fi fost bolnavă. Iar la cea din 12 iunie, Svetlana Popan nu s-a prezentat, la fel, invocând motive de sănătate, precum și avocații bașcanului: Sergiu Moraru era în concediu, iar Vadim Banaru, se afla la punctul de control de la Aeroportul Chișinău.

Prima ședință de judecată din acest dosar, care era programată pentru 30 aprilie, a fost, de asemenea, amânată din cauza problemelor apărării. Atunci, inculpata Popan a declarat că nu își poate găsi un avocat. Astfel, judecătoarea Ana Cucerescu a dispus desemnarea unui apărător din oficiu pentru inculpată.

***

Precizăm că, pe 24 aprilie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: