Evghenia Guțul va compărea în fața judecătorilor. Procuratura Anticorupție: a acceptat finanțare din partea unui grup criminal organizat
Full Article 5 minutes read

Evghenia Guțul va compărea în fața judecătorilor. Procuratura Anticorupție: a acceptat finanțare din partea unui grup criminal organizat

Cauza penală în privința Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” a fost trimisă în instanța de judecată. Procurorii au constatat că Evghenia Guțul, în perioada 2019–2022, fiind secretară în cadrul unui departament al fostului Partid Şor „a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă”. Pe un alt capăt de acuzare, procurorii au stabilit că Guțul în 2022 „a coordonat activitatea unor oficii teritoriale a fostului Partid „Șor”, fiind responsabilă inclusiv de remunerarea participanților la protestele organizate de partid, astfel acceptând finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei”. 

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 24 aprilie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”.

Acestora le este incriminată „săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice”.

Urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2022.

S-a constatat că Evghenia Guțul, în perioada de timp 2019 – 2022, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Politic „Şor”, a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Republica Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore). Pe care ulterior le integra în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din Republica Moldova.

Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.), astfel acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Fapte infracționale similare i se incriminează și celeilalte complice, care a fost responsabilă de Oficiul Teritorial din mun. Chișinău, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022. Ea ar fi acceptat „cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în sumă totală de 9 746 825 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc”.

Învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250 000 la 450 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, au adăugat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

***

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 19 iulie 2023, Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost, însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire a trecut mai mult de jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat Sandu. La rândul său, Guțul a spus în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a desemna pe Guțul membru al Guvernului.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: