Încă un caz de rujeolă, confirmat la un băiat de 17 ani din Ialoveni: a ajuns la spital cu febră înaltă și tuse
Full Article 2 minutes read

Încă un caz de rujeolă, confirmat la un băiat de 17 ani din Ialoveni: a ajuns la spital cu febră înaltă și tuse

Un băiat în vârstă de 17 ani, din orașul Ialoveni, a fost depistat cu rujeolă. Cazul a fost raportat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a precizat că de la începutul anului, acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat în Moldova. Potrivit Agenției, adolescentul din Ialoveni nu a fost vaccinat pentru a preveni virusul, „motivul fiind refuzul părinților”. Boala a început acut pe 30 ianuarie, ulterior acesta a fost internat la spital. 

Agenția a declarat că un adolescent în vârstă de 17 ani, din orașul Ialoveni, a fost depistat cu rujeolă. Virusul i-a fost confirmat prin diagnostic de laborator.

Adolescentul nu a fost vaccinat conform Calendarului național de imunizări, motivul fiind refuzul părinților. În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că boala a început acut la 30 ianuarie, cu febră înaltă, tuse, rinoree, conjunctivită, ulterior, au apărut erupțiile cutanate. Pacientul s-a adresat după asistență medicală, fiind internat pentru tratament”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Potrivit instituției, tânărul a contactat cu o persoană venită din România care dezvolta simptome similare.

În prezent, au fost stabiliți contactații care se află sub monitorizarea medicului de familie”, au adăugat reprezentanții Agenției.

Agenția a precizat că virusul rujeolic continuă să fie un pericol pentru populația Republicii Moldova, afectând persoanele nevaccinate. De la începutul anului curent, acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat în țară (primul fiind confirmat la un copil din raionul Orhei). În 2023 au fost notificate trei cazuri de rujeolă, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu a fost înregistrat niciun caz.

Potrivit Agenției, tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese”, a raportat Agenția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: