„Încălcare grosolană din partea autorităților Moldovei”. Zaharova a comentat blocarea de către SIS a două site-uri care promovau războiul
Full Article 2 minutes read

„Încălcare grosolană din partea autorităților Moldovei”. Zaharova a comentat blocarea de către SIS a două site-uri care promovau războiul

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat decizia Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de a bloca activitatea a încă două site-uri, care incitau la ură și război. Moscova a calificat decizia drept „încă un pas direcționat spre reducerea conținutului mediatic în limba rusă din mediul informațional al Moldovei”.

Zaharova a comentat decizia de blocare a site-urilor eadaily.com și bloknot.ru.

„Examinăm blocarea acestor resurse informaționale drept încă o încălcare grosolană din partea autorităților Moldovei, prin pretexte inventate, a principiului asigurării pluralismului de opinii și a libertății presei, precum și a dreptului locuitorilor Moldovei vorbitori de rusă la acces la informație”, se arată în declarație.

MAE-ul rus a amintit și de blocarea accesului la site-ul Sputnik Moldova, din 26 februarie 2022, precum și suspendarea licenței de emisie a celor șase poturi de televiziune. Amintim că argumentele invocate întru justificarea acestei decizii au fost: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

De asemenea, MAE-ul rus a remarcat că în Moldova continuă să activeze instituțiile de presă ucrainene și cele occidentale.

„Toate aceste lucruri se fac pe fundalul activității nelimitate și fățiș anti-rusă a mijloacelor de informare în masă ucrainene și vestice”, se arată în declarația semnată de Zaharova.

Amintim că, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Armata rusă a anexat 20% din teritoriul țării vecine și a desfășurat așa numite „referendumuri” (nerecunoscute internațional), prin care mai multe regiuni ucrainene au fost alipite Rusiei. Rachetele rusești continuă să țintească obiective civile și de infrastructură energetică a Ucrainei, iar milioane de ucraineni rămân fără energie electrică, apă și încălzire. Milioane de oameni au rămas fără locuințe, iar circa 7000 de civili au murit. În același timp, presa rusă pro-Kremlin nu folosește cuvântul „război” și se referă la acțiunile armatei ruse drept „operațiune militară specială”, menită să dezarmeze și să „denazifice” Ucraina.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: