Încălcări ignorate de judecători? Primăria vrea mai multe pârghii pentru a controla construcțiile din capitală
Full Article 3 minutes read

Încălcări ignorate de judecători? Primăria vrea mai multe pârghii pentru a controla construcțiile din capitală

Curtea de Apel a anulat Dispoziția primarului general Ion Ceban, privind revocarea autorizației pentru construcția din str. Mircea cel Bătrîn 15, planificată de compania BRAUS Imobiliare. Cu toate acestea, reprezentanții primăriei capitalei urmează să inițieze procesul de sistare a lucrărilor, din motiv că autorizația de construcție a expirat. Informația a fost publicată de către viceprimarul Victor Chironda, pe 5 ianuarie.

Începând cu anul 2019, locatarii blocurilor din apropiere au semnalat mai multe încălcări din partea companiei de construcții. Potrivit acestora, în regiune urmează să fie construite trei blocuri, care vor cuprinde, în total, peste 850 de apartamente. Asta în pofida faptului că, inițial, erau prevăzute doar 352 de locuințe. O altă încălcare este faptul că cele trei blocuri urmează să fie amplasate la doar 20 de metri de o stație PECO, în timp ce legea prevede o distanță de minimum 60 de metri pentru clădirile mai înalte de 28 de metri.

În septembrie 2019, arhitecta-verificatoare Tatiana Zaicenco a înaintat un demers companiei BRAUS Imobiliare și ex-Ministrei Economiei și Infrastructurii a Republicii Moldova, Svetlana Dogotaru, prin care și-a retras ștampila de verificator aplicată proiectului, din cauza unor date eronate.

La data de 21 octombrie 2019, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) sesizează Primăria Municipiului Chișinău cu privire la necesitatea revocării definitive a actelor permisive eliberate în adresa respectivă, cât și necesitatea atragerii la răspundere pe cazul dat a factorilor de decizie implicați cu neadmiterea lacunelor similare și încălcări de lege pe cazuri similare pe viitor.

După începerea unui proces de judecată, care a fost examinat de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, instanța a stopat construcția. Judecătorii au dat dreptate grupului de inițiativă.

Ulterior, compania BRAUS Imobiliare a contestat decizia la Curtea de Apel, care a anulat Dispoziția primarului general de revocare a autorizației de construcție.

„În baza acestei decizii compania a repornit lucrările de construcție, iar locatarii blocurilor din vecinătate au reînceput protestele. Reprezentanții primăriei au constatat reînceperea lucrărilor și au făcut demersurile necesare către AST. Chiar dacă au o decizie de judecată, primăria consideră că autorizația pentru blocurile A și B, emisă în 2018 de Nistor Grozavu este expirată”, a scris viceprimarul Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Chironda, în rezultatul participării la ședința cu locatarii blocurilor de locuit din Bd Mircea cel Bătrân 13/1-13/2 din 4 ianuarie 2021, s-a constatat ca lucrările de construcție a blocurilor A și B se execută de Braus Imobiliare în lipsa unei autorizații de construire valabile.

Ca urmare, au fost invitați reprezentanții preturii Ciocana pentru intreprinderea masurilor necesare. Agenții constatatori urmează să inițieze procesul de sistare a lucrărilor pentru blocul A și B prin prescripție.

„Spre regret, acesta este unul din multiplele cazuri cînd problemele de urbanism ”se rezolvă” prin intermediul justiției. Este nevoie de modificarea urgentă a cadrului legal pentru a întoarce autorităților locale competențele și funcțiile de control în domeniul construcțiilor dar și de o implicare mai serioasă a organelor de profil pentru tragerea la răspundere a celor care practică astfel de afaceri”, a conchis Chironda.

Chișinăul se dezvoltă în baza Hotărârilor judecătorești.

Recent, Curtea de Apel a anulat Dispoziția primarului general…

Publicată de Victor Chironda pe Marţi, 5 ianuarie 2021

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: