Incendii în spitale. „Pentru Moldova” cere verificări ample în secțiile de terapie intensivă din Moldova
Full Article 2 minutes read

Incendii în spitale. „Pentru Moldova” cere verificări ample în secțiile de terapie intensivă din Moldova

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” solicită Ministerului Sănătății să verifice starea secțiilor de terapie intensivă din țară, pentru a elimina din start eventualele riscuri de producere a unor incendii. Anunțul a fost făcut de către secretarul Platformei, deputatul Sergiu Sîrbu, în contextul incendiilor care s-au produs, recent, la spitalele din România și Ucraina, soldate cu 16 decese.

„În primul rând, vrem să știm dacă secțiile de terapie intensivă au avizele de funcționare la zi, cât de des sunt verificate instalațiile electrice, dacă există sau nu contracte de asigurare a mentenanței, de verificare a acestora. În același timp, vrem să știm dacă există proceduri privind manipularea instalațiilor de oxigen, dacă personalul medical le știe, dacă le respectă, cât de des sunt instruiți în acest sens și când au fost făcute ultimele instruiri la fiecare spital în parte”, a declarat Sîrbu.

De asemenea, Sîrbu a mai cerut să fie instalate, în cazul în care nu sunt, sisteme de monitorizare a nivelului de oxigen în secții.

„Nu încercăm să reproșăm ceva managerilor spitalelor din Moldova, nu punem la îndoială capacitatea și profesionalismul personalului medical, ci vrem să fie eliminat și cel mai mic risc de producere a acestor tragedii. Poate vi se par exagerate solicitările și întrebările noastre, însă paza bună trece primejdia rea. Nu ne putem permite să moară cineva pentru că ne-am culcat pe-o ureche și nu am luat măsuri potrivite la timpul potrivit”, a punctat deputatul.

Amintim că, vinerea trecută, un grav incendiu s-a produs la spitalul „Matei Balș” din București, în urma căruia au murit 12 pacienți internați cu COVID-19.

O tragedie similară s-a produs joi la un spital din Zaparojie, Ucraina. Focul din secția de terapia intensivă a spitalului a luat viața a trei pacienți și a unui medic de gardă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: