„Începând cu anul viitor devin șantiere”. Natalia Gavrilița anunță despre construcția mai multor poduri peste Prut și Nistru
Full Article 2 minutes read

„Începând cu anul viitor devin șantiere”. Natalia Gavrilița anunță despre construcția mai multor poduri peste Prut și Nistru

Începând cu anul viitor în Republica Moldova ar urma demareze construcția mai multor poduri și să fie reabilitată rețeaua de drumuri națională. O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița, după întrevederea cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, aflată în vizită de lucru în Moldova.

Natalia Gavrilița a menționat că Moldova va beneficia de construcția unui nou pod peste Prut la Ungheni, care va scurta călătoria spre Iași cu 30 de minute. De asemenea, vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria la Kiev.

„Urmează să reabilităm podul Giurgiulești-Galați, pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanțări majore pentru tronsoanele: Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hîncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești și alte drumuri care devin începând cu anul viitor șantiere”, a declarat prim-ministra.

Natalia Gavrilița a vorbit și despre „degradarea la care a ajuns Calea Ferată din Moldova”, amintind că a fost aprobat un nou cod feroviar, care a liberalizat serviciile pe rețeaua de căi ferate și a deschis drumul pentru noi investiții în domeniu.

„Suntem în discuții avansate cu parteneri din Franța pentru modernizarea infrastructurii pe tronsonul Ungheni-Chișinău, ceea ce va reduce cu 3 ore timpul de circulație a trenurilor de pasageri între Moldova și România. Avem și alte planuri legate de Calea Ferată despre care am discutat cu dna Vălean”, a mai spus Gavrilița.

Comisarul european pentru transporturi și prim-ministra au mai discutat despre posibilitatea deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier.

Totodată, Natalia Gavrilița a spus că mizează pe sprijinul Uniunii Europene și al Adinei Vălean în procesul negocierii Declarației Comune a Summit-ului PaE din decembrie, inclusiv prin includerea oportunităților sectoriale adiționale. Prim-ministra a făcut referire la „măsurile ambițioase ale UE privind realizarea tranziției verzi și a celei digitale (Pactul Verde European), Programul de Mobilitate UE și reorganizarea complexului energetic”.

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: