Tudor Mardei / NewsMaker

Încercările de influențare a scrutinului din Moldova, în atenția UE. Mureșan: „Parlamentul European va trimite o misiune”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, reales recent președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R.Moldova, întreprinde o vizită la Chișinău. În timpul unor declarații de presă alături de vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, Mureșan a comunicat detalii despre rezoluția, cu privire la Moldova, care va fi adoptată săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European. Totodată a spus că dacă cetățenii R. Moldova vor opta pentru calea integrării europene la referendum, aceasta va fi „o obligație în plus pentru Uniunea Europeană de a parcurge și etapele viitoare cât mai rapid”. Potrivit lui Mureșan, Uniunea Europeană monitorizează și încercările de influențare a procesului electoral din țara noastră, iar „Parlamentul European, însuși, va trimite o misiune de observare a alegerilor”. 

„Parlamentul European rămâne un puternic susținător al Republicii Moldova și prima dovadă o vom avea chiar săptămâna viitoare, când în plenul Parlamentului European vom dezbate parcursul european al Republicii Moldova și vom adopta o rezoluție de susținere a integrării europene. O rezoluție în care vom vedea că Parlamentul European își dorește să joace un rol puternic și activ inclusiv în negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a comunicat Mureșan.

Potrivit lui europarlamentarului, „dacă oamenii se vor manifesta în număr mare” la referendum și „vor opta pentru calea integrării europene, aceasta va fi o obligație în plus pentru Uniunea Europeană de a parcurge și etapele viitoare cât mai rapid”.

„Uniunea Europeană monitorizează și încercări de influențare a procesului electoral. Parlamentul European, însuși, va trimite o misiune de observare a alegerilor. (…) Este important ca oamenii să poată vota liber, conform propriei lor conștiințe și să stea departe de orice tentativă de influențare pe căi ilicite a rezultatului”, a declarat el.

Despre rezoluția care vizează Republica Moldova, Mureșan a anunțat în luna septembrie. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie, pe moldoveni îi așteaptă un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. În buletinul de vot vor figura 11 candidați.

În dimineața zilei de 3 octombrie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Poliția a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: