Incidente în procesul de vot. Un reprezentant „Șansă” nu i-a permis unei femei să intre în secția de votare, la Comrat
Full Article 2 minutes read

Incidente în procesul de vot. Un reprezentant „Șansă” nu i-a permis unei femei să intre în secția de votare, la Comrat

Până la ora 13:00, oamenii legii au înregistrat mai mult incidente în timpul procesului de votare. Printre acestea se numără: agitație electorală, îngrădirea dreptului de vot și transportare organizată. Informația a fost confirmată pentru NM de către Diana Fetco, șefa secției Comunicare și Protocol a IGP.

Astfel, în satul Chirsova, mun. Comrat, poliția a fost sesizată despre faptul că un bărbat face agitație electorală în apropierea căminului cultural din sat. La fața locului, oamenii legii au constatat că individul este candidatul Partidului „Șansă”, care a rămas în afara cursei electorale, după ce formațiunea a fost exclusă de la alegeri. Mai mult, acesta a fost documentat pentru că nu a permis unei femei să între în secția de votare.

A fost pornit un proces penal, în baza art.181, aliniat 1 din Codul Penal: „Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale, faptă care se pedepsește cu amendă în mărime de la 32 500 la 52 500 lei, de la 180 la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 4 ani de închisoare.

***
Incidente au fost înregistrate și în satul Zolonceni din raionul Criuleni și satul Căpriana din raionul Strășeni. Mai exact, acolo a fost constatată transportarea organizată a alegătorilor.

***

Iar în satul Mihailovca, raionul Cimișlia, poliția a fost sesizată de către un cetățean, care a observat cum o familie – soț și soție, au fotografiat buletinele de vot. A fost inițiat un proces contravențional in baza articolului 49, aln 4 din Codul Contravențional: Împiedicarea activității organului electoral și periclitarea procesului de votare.

Pentru fotografierea ori expunerea publică a buletinului de vot completat sau scoaterea neautorizată a buletinului înmânat pentru votare din localul secției de votare, acesta riscă avertisment sau cu amendă de la 300 la 2500 lei.

***

A fost documentă o încălcare și la Telenești, unde un bărbat în stare de ebrietate a șifonat buletinul de vot și l-a aruncat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: