Instruirile militarilor ucraineni în Moldova, care au trezit „îngrijorarea” Moscovei. Ministerul Apărării: au avut loc vara trecută
Full Article 4 minutes read

Instruirile militarilor ucraineni în Moldova, care au trezit „îngrijorarea” Moscovei. Ministerul Apărării: au avut loc vara trecută

Generalul ucrainean Oleksiy Taran a anunțat că Republica Moldova face parte din coaliția de țări care instruiesc soldații din Ucraina, în contextul invaziei ruse. Autoritățile de la Moscova s-au arătat deranjate de acest lucru și chiar l-au convocat pe ambasadorul țării noastre în Rusia Lilian Darii pentru a-i comunica părerea lor. Contactat de NM, Ministerul Apărării de la Chișinău a precizat că instruirile se referă la training-ul din iunie 2023, în care geniștii moldovenii i-au antrenat pe omologii din țara vecină.

UPDATE (22:30)Informația potrivit căreia Republica Moldova ar planifica pregătirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul țării noastre cu participarea instructorilor din țările NATO este falsă. Începand cu luna iunie 2023, Armata Națională instruiește personal din Forțele Armate ale Ucrainei în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive, despre care a fost anunțată opinia publică. Este vorba despre cursuri de pregătire în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive singulare pe loc. Activitățile de instruire sunt desfășurate de specialiștii din cadrul Batalionului de Geniu „Codru”. Menționăm că instruirea vine în contextul cooperării cu statul vecin Ucraina pe domeniu umanitar, în scopul protejării populației civile de obiectele explozive, acordării suportului la instruirea efectivului ucrainean privind deminarea umanitară”, a comunicat suplimentar pentru NM Maria Aramă, reprezentanta Ministerului Apărării.

Știre inițială

Pe 5 ianuarie, pe pagina oficială de media a Ministerului Apărării al Ucrainei a fost publicat un interviu cu șeful Departamentului Principal de Doctrină și Instruire (J7) al Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene, generalul-maior Oleksiy Taran.

În interviu, Oleksiy Taran a vorbit, printre altele, și despre țările care sunt implicate în pregătirea armatei ucrainene pentru a se confrunta cu trupele ruse de ocupație, fără a preciza însă în ce constau acestea.

O coaliție de parteneri, care include în prezent 34 de state, este implicată în organizarea de activități de pregătire pentru militarii Forțelor Armate Ucrainene din străinătate. Acestea sunt Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, Canada, Norvegia, Australia, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Moldova și Albania. În componența EUMAM (Misiunea de asistență militară a Uniunii Europene în Ucraina n. r.) nu intră Ungaria, Austria, Croația, dar la instruire participă și instructorii acestora”, a declarat el.

Pe 10 ianuarie, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă Lilian Darii a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. Autoritățile ruse și-au exprimat „îngrijorarea față de informațiile apărute în mass-media cu privire la planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul moldovenesc, cu participarea instructorilor din țările NATO”.

A fost subliniat faptul că o astfel de susținere este inacceptabilă, ceea ce duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și la implicarea sa directă în ostilități de partea regimului de la Kiev”, se arată în nota informativă emisă de MAE-ul rus.

Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Maria Aramă a precizat că ajutorul țării noastre pentru militarii din Ucraina a constat în instruirea acestora în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive. În cadrul unui training la Centrul de excelenţă EOD al Armatei Naționale, care s-a desfășurat în perioada 6 – 30 iunie 2023, specialiștii Batalionului de Geniu „Codru” i-au instruit pe colegii lor ucraineni.

La finalul training-ului comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc a înmânat chiar și certificate de absolvire unui grup de militari ucraineni.

Precizăm că informații privind instruirea geniștilor din Ucraina în Republica Moldova, în vara anului trecut, au fost publice în tot acest timp. Ministerul Apărării a publicat, pe parcursul lunii în care au avut loc instruirile, două comunicate la subiect.

Moldova – solidară cu Ucraina

Amintim că, pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea invaziei asupra Ucrainei, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”. La rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski, a introdus legea marțială în țara sa.

Încă din prima zi de război, Republica Moldova, alături de statele-membre UE și SUA, a condamnat agresiunea militară asupra țării vecine, exprimându-și sprijinul și solidaritatea cu poporul ucrainean. Pe 2 martie 2023, Parlamentul de la Chișinău a adoptat și o declarație oficială în acest sens. Detalii – AICI.

Până în prezent, Moldova a ajutat țara vecină prin adăpostirea ucrainenilor care fug din calea războiului și trimiterea de ajutoare umanitare în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: