Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, îi cere Guvernului să implice mai activ administrațiile publice locale în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE). Oficialul s-a arătat nemulțumit că autoritatea centrală nu a inclus niciun reprezentat al guvernării locale în echipa care va coordona acest proces. „Noi nu cerem paritate, dar cel puțin o voce care să fie auzită la momentul potrivit”, a declarat Furdui în debutul ședinței Cabinetului de miniștri, din 13 martie. În replică, premierul Dorin Recean l-a îndemnat pe Furdui să participe, alături de colegii săi, la ședințele Comisiei naționale pentru integrare europeană.
Guvernul a avizat pozitiv, pe 13 martie, mecanismul de coordonare a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și modul de organizare și funcționare a echipei de negociere în cadrul acestui proces. Prezent la ședința Guvernului, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a declarat că, deși autoritatea pe care o reprezintă susține proiectul, are, totuși, o obiecție – din proiect „lipsește spiritul altei părți a guvernării – guvernarea locală”.
„Nici într-un loc nu este prevăzut rolul APL. Noi spunem cu toții că integrarea europeană este un obiectiv comun al administrației locale și a celei centrale, însă aici nu mai este vorba despre reprezentarea administrației centrale. De aceea, noi solicităm la nivel de principiu de recunoscut această problemă și de găsit o formulă în care să fie implicată și administrația locală. Am avut o discuție cu dl secretar general (nr. red: secretarul general al Guvernului, Artur Mija), dar mi se pare că nu e suficient timp pentru a se ajunge la o înțelegere. Cred că dăm un semnal nu prea pozitiv și societății, pentru că iese că integrarea europeană este doar pentru guvern și asta nu este așa. Toate lucrurile bune care s-au schimbat au fost anume datorită faptului participării și faptului că a fost auzită administrația publică locală. (…) Mi se pare că APL ar trebui să se poată expune pe această platformă. Din 14 reprezentanți ai administrației centrale, nici un reprezentat al administrației locale. Noi nu cerem paritate, dar cel puțin o voce să fie auzită la momentul potrivit”, a declarat Viorel Furdui.
În replică, premierul Dorin Recean l-a întrebat pe Furdui dacă a participat la toate ședințele Comisiei naționale pentru integrare europeană. În replică, acesta a spus că „la aproape toate”.
„Iată să aveți grijă să mai luați niște colegi. Acesta este forul suprem de prezentare în procesul de integrare în UE”, a spus Dorin Recean.
„Acolo suntem numai doi oameni”, a răspuns Furdui.
„Contează calitatea”, i-a dat replică Recean.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat de Guvern. Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a dat asigurări că autoritatea publică centrală „ține” la implicarea APL-urilor în procesele decizionale. „O să ne asigurăm că sunt implicate plenar în grupurile de lucru”, a spus Mija.
După ședința Guvernului, premierul a susținut o conferință de presă. El a fost întrebat de unul dintre jurnaliști cum va construi dialogul cu administrațiile publice locale, inclusiv dacă acestea vor fi implicate în proiectele europene, după ce directorul executiv al CALM „a spus că Guvernul nu conlucrează cu autoritățile locale”.
„Aș vrea să ascultați încă o dată foarte atent ce declarațiile făcute de domnul Furdui în cadrul ședinței Guvernului. Și-a exprimat dorința pentru o mai mare implicare a administrației publice locale în procesul de negociere cu UE. Mai mult ca atât, dl Furdui a remarcat creșterea colaborării dintre administrația publică centrală și administrația publică locală, inclusiv prin mecanismele care deja există. Și noi asta vom continua. Proiectele de infrastructură, programul „Satul European” sunt exact proiectele pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova din fiecare localitate. Toate aceste proiecte sunt implementate de primari, consiliu sau oamenii delegați de aceștia. Guvernul a crescut salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor din primării și le-a dat instrumentele necesare pentru o mai bună autoguvernare. Acest lucru tot a fost menționat și apreciat de președintele CALM. (…) Noi acum am dat instrumentele necesare APL pentru ca să-și crească veniturile”, a răspuns Dorin Recean.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!