facebook / Dodon Igor

„Înțelegeți de ce s-au activizat unii?”. Dodon anunță un progres considerabil al investigației furtului bancar

În timpul apropiat, ar urma să apară „acțiuni din partea instituțiilor statului” privind investigarea jafului bancar din 2014 și anularea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 14 mai.

După o ședință care a durat peste 2 ore și jumătate, Igor Dodon a menționat că membrii Consiliului Suprem de Securitate au discutat 4 subiecte de interes național, inclusiv furtul din sectorul bancar și anularea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău. Igor Dodon a legat situația politică din țară cu faptul că organele de drept au avansat „substanțial în ceea ce ține de investigarea fraudei bancare”. Șeful statului a menționat, însă, că este prematur să ofere detalii.

„Înțelegeți de ce s-au activizat unii? Pentru că în câteva săptămâni rămân fără aeroport și vor fi pași concreți pe furtul miliardului. Iată prin ce se explică presiunea asupra deputaților, asupra guvernului Chicu, încercarea de a utiliza Curtea Constituțională în calitate de instrument politic. Instituțiile statului vor merge ferm pe aceste două subiecte de importanță națională, indiferent de ce vor face, vom da de capăt și pe aeroport și pe furtul miliardului, iar acțiuni din partea instituțiilor statului sperăm că vor fi în timpul cel mai apropiat”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că, în ceea ce ține de furtul din sectorul bancar, „toate investigațiile de până acum, din 2015 până în 2019 în majoritate, a fost o mimare a întoarcerii banilor la stat. Chiar și raportul Kroll a fost o filieră greșită”. El a mai spus că informațiile care se conțin în raportul prezentat anul trecut de Comisia parlamentară s-au confirmat, în mare parte.

„Este vorba despre cei care au pregătit furtul miliardului, inclusiv membri ai Comitetului pentru stabilitate financiară, compus din foști miniștri, miniștri ai Economiei și cei care au pregătit cadrul legal pentru furtul miliardului (…) Вор должен сидеть в тюрьме. И он сядет. („Hoțul trebuie să stea la închisoare. Și va sta”, NM)”, a dat asigurări Dodon.

Precizăm că, în 2014, din Comitetul pentru stabilitate financiară făceau parte premierul de atunci, Iurie Leancă, fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ministrul de atunci al Economiei, Andrian Candu și ministrul de atunci al Finanțelor, Anatol Arapu.

În ceea ce ține de situația privind Aeroportul Internațional Chișinău, șeful statului a menționat că instituțiile statului sunt „în istanța de judecată la etapa anulării” și că există trei mijloace pentru anularea contractului de concesionare: din cauza greșelilor comise la etapa semnării documentului, din cauza neexecutării angajamentelor asumate privind investițiile și intrarea în insolvabilitate a companiei Avia Invest, din cauza datoriilor față de stat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: