kommersant.ru

Consilier prezidențial: „Războiul modern nu mai începe cu tancuri, ci cu soldați în blugi și propagandă pe internet”

Rusia nu are nevoie de trupe în uniforme pentru a desfășura acțiuni de destabilizare în regiune – avertizează Stanislav Secrieru, secretar al Consiliului Suprem de Securitate și consilier prezidențial în domeniul apărării. Secrieru a atras atenția, într-o analiză a riscurilor de securitate din stânga Nistrului, asupra modului în care Federația Rusă a operat de-a lungul anilor prin tehnici de infiltrare.

„Rusia nu are nevoie de soldați îmbrăcați în uniforme pentru a desfășura operațiuni militare de destabilizare – are deja un întreg manual al războiului hibrid”, a scris Stanislav Secrieru pe rețelele de socializare.

Acesta amintește că, după anul 2014, când Ucraina a interzis rotația trupelor ruse prin teritoriul său, autoritățile din Republica Moldova au reușit să prevină mai multe tentative de infiltrare a soldaților și ofițerilor ruși prin Aeroportul Chișinău, care erau îmbrăcați în haine civile.

Secrieru invocă mai multe exemple istorice, pentru a arăta strategia constantă a Rusiei de desfășurare militară sub acoperire:

– În 1962, contingentului militar sovietic desfășurat în Cuba era interzis să poartă uniforma, iar explicația pentru prezența sporită a sovieticilor era ca URSS acordă ajutor cu expertiză în domeniul agricol.

– În 1970 contingentul militar sovietic a fost adus în Egipt pe nave turistice civile, soldații și ofițerii fiind îmbrăcați în civil.

– În 1982, la fel, un contingent sovietic de trupe a fost desfășurat în Siria, pe nave civile și contingentul fiind îmbrăcat pe civil.

– Pe durata războiului civil în Angola din 1975 trupe sovietice era desfășurate și operau pe teren în haine civile pentru a menține negarea plauzibilă a prezenței sale.

„Este o lecție importantă pentru toți cei care subestimează pericolul. Războiul modern nu mai începe cu tancuri la frontieră, ci cu soldați în blugi și propagandă pe internet. Tocmai de aceea, Moldova are nevoie de instituții vigilente și bine pregătite, de parteneriate internaționale solide și de o direcție clară, cea europeană, care este singura capabilă să ne garanteze pacea, securitatea și libertatea”, a scris Stanislav Secrieru pe rețelele de socializare.

Precizările vin după ce o declarație recentă a premierului Dorin Recean, care a avertizat că Rusia vrea să desfășoare 10 000 de soldați în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale și se află la granița cu Ucraina, a stârnit un val de reacții în mediul online. Pe 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că evaluările au fost făcute de instituțiile statului.

Pe 12 iunie, și președinta Maia Sandu a avertizat că dislocarea trupelor ruse în regiunea transnistreană reprezintă un pericol real. Potrivit șefei statului, acest scenariu ar putea deveni posibil în cazul în care, la Chișinău, va fi instalat un Parlament docil intereselor Kremlinului. Maia Sandu a confirmat, de asemenea, estimarea făcută anterior de premierul Dorin Recean, potrivit căreia Rusia ar putea trimite aproximativ 10.000 de militari în stânga Nistrului, pentru a-și consolida prezența militară în regiune: „Este o cifră periculoasă”, a precizat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Inițiativa deputaților afiliați lui Șor, înainte de parlamentare: vot prin poștă și în Rusia sau deloc

Un grup de deputați independenți, printre care Reghina Apostolova, Vadim Fotescu și Petru Jardan – cunoscuți pentru legăturile lor cu politicianul condamnat Ilan Șor, care se ascunde de justiție în Rusia – au înregistrat un proiect de lege care propune extinderea votului prin corespondență pentru moldovenii din diaspora. Aceștia cer ca mecanismul să fie aplicat în toate statele cu o diasporă numeroasă, inclusiv în Federația Rusă, iar în caz contrar, să fie suspendat complet.

Parlamentarii – aleși în actualul legislativ inițial pe listele ex-partidului „Șor”, scos în afara legii între timp – propun ca votul prin corespondență să fie aplicat în toate țările unde locuiesc cel puțin 5.000 de cetățeni moldoveni, unde s-au înregistrat prealabil cel puțin 500 de persoane sau unde, la precedentele scrutine, au participat minimum 500 moldoveni.

În prezent, votul prin corespondență este implementat doar în câteva țări, precum SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Japonia, Australia sau Coreea de Sud. Autorii proiectului consideră această selecție ca fiind „discriminatorie” față de cetățenii din state precum Rusia, Italia, Marea Britanie, Franța sau Germania, unde, spun ei, locuiește „majoritatea diasporei moldovenești”.

Apostolova, Fotescu și Jardan propun, în inițiativa lor legislativă, ca în cazul în care nu poate fi garantată egalitatea votului, mecanismul votului prin corespondență să fie suspendat în toate statele.

Reamintim că votul prin corespondență a fost testat, pentru prima dată, la alegerile din 2024, în șase țări. Autoritățile au extins lista, pentru alegerile parlamentare, cu încă patru țări. Astfel, la scrutinul din septembrie, prin corespondență vor avea ocazia să voteze moldovenii din: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Înregistrarea este disponibilă începând cu 3 iunie până la jumătatea lunii august și este obligatorie pentru cei care intenționează să voteze din străinătate folosind servicii poștale/de curierat. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), înregistrările din anul 2024 nu mai sunt valabile. Detalii – AICI.

Până pe 14 august, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care doresc să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie din afara țării se pot înregistra prealabil prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md. De menționat că, până astăzi, 10 iulie, cele mai multe înregistrări prealabile – peste 4 mii – sunt înregistrate în Federația Rusă. Prin comparație, în Statele Unite, care ocupă locul doi, au fost înregistrate doar 103 solicitări. 

Numărul înregistrărilor prealabile în Rusia cresc de la oră la oră. Dacă pe 1 iulie erau doar 1700 de înregistrări, atunci în zece zile au ajuns la peste 4 mii. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat, recent, pentru NM, că fiecare solicitare este verificată individual, în contextul unor suspiciuni legate de validitatea adreselor de e-mail folosite – fenomen observat și în contextul alegerile prezidențiale din 2024.

Reamintim în acest context că, pentru scrutinul prezidențial din Republica Moldova de anul trecut, în Federația Rusă s-au înregistrat prealabil peste 8.000 de alegători. Dintre aceștia au votat aproximativ 1.500 de persoane. „Presupunerea este că cineva a făcut artificial acele înregistrări, pentru a solicita artificial un număr mai mare de secții de votare”, a declarat, recent, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unei emisiuni televizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: