Interdicția Chișinăului, ignorată în Transnistria. Rușii din regiune aleg viitorul lider al Kremlinului. Reacția Guvernului

În ciuda interdicției Chișinăului, cetățenii Federației Ruse, domiciliați în stânga Nistrului, participă astăzi, 17 martie, la alegerile prezidențiale organizate de Moscova în regiune. Presa locală scrie că, până la ora 10:00, aproape 6 mii de oameni și-au exprimat dreptul la vot. Între timp, Ambasada rusă din Chișinău îndeamnă toți doritorii să voteze. „Vă așteptăm”, a scris diplomația pe rețelele de socializare. Într-o reacție publică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat „cu fermitate” activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul din stânga Nistrului.

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au debutat pe 15 martie. Astăzi, 17 martie, este ultima zi când cetățenii ruși își pot alege președintele. Principalul candidat la aceste alegeri este considerat președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară.

Chișinăul a decis să deschidă o singură secție de votare în Moldova – în incinta sediului Ambasadei Federației Ruse din capitală. Moscova a ignorat, însă, interdicția și a deschis alte patru secții în stânga Nistrului. Potrivit presei de la Tiraspol, 5909 oamenii și-au exprimat dreptul de vot până la ora 10:00. Rușii din regiune pot vota la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol.

Între timp, Ambasada Federației Ruse anunță că rușii din Moldova vor putea vota până la ora 20:00. „Așteptăm toți doritorii”, scrie diplomația rusă de la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a „condamnat cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului”. „Facem apel la comunitatea internațională să sprijine un ordin bazat pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Și consilierul prim-ministrului, Daniel Vodă, a comentat acțiunile Rusiei. El a parafrazat, în weekeend, una din creațiile regretatului poet Grigore Vieru: „Lăsați-ne în legea noastră”.

„Rău-voitorilor de la Kremlin, le amintim cu amabilitate că nu suntem interesați de „expertiza vastă a Rusiei în domeniu democrației”: libertatea presei cu știri „în acord” unanim cu Guvernul, alegeri „libere și corecte” cu rezultat electoral cunoscut înainte de vot sau pasiunea diplomatică de neamestec în treburile interne cu „lecții constante de istorie, moralitate sau limbă vorbită”, care apropo se numește română. Deci, amintind versurile poetului Grigore Vieru: „Lăsați-ne în legea noastră/Lăsați-ne în pace, Lăsați-ne odată în pace!”. Ne descurcăm și singuri!”, a declarat în weekend purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Anterior, NM, împreună cu experți, au analizat de ce Tiraspolul a ignorat interdicția autorităților legitime din Moldova, de ce Chișinăul este neputincios în această situație și de ce Moscova are nevoie de „mimarea proceselor democratice”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: