Interdicția Chișinăului, ignorată în Transnistria. Rușii din regiune aleg viitorul lider al Kremlinului. Reacția Guvernului

În ciuda interdicției Chișinăului, cetățenii Federației Ruse, domiciliați în stânga Nistrului, participă astăzi, 17 martie, la alegerile prezidențiale organizate de Moscova în regiune. Presa locală scrie că, până la ora 10:00, aproape 6 mii de oameni și-au exprimat dreptul la vot. Între timp, Ambasada rusă din Chișinău îndeamnă toți doritorii să voteze. „Vă așteptăm”, a scris diplomația pe rețelele de socializare. Într-o reacție publică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a condamnat „cu fermitate” activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul din stânga Nistrului.

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au debutat pe 15 martie. Astăzi, 17 martie, este ultima zi când cetățenii ruși își pot alege președintele. Principalul candidat la aceste alegeri este considerat președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară.

Chișinăul a decis să deschidă o singură secție de votare în Moldova – în incinta sediului Ambasadei Federației Ruse din capitală. Moscova a ignorat, însă, interdicția și a deschis alte patru secții în stânga Nistrului. Potrivit presei de la Tiraspol, 5909 oamenii și-au exprimat dreptul de vot până la ora 10:00. Rușii din regiune pot vota la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol.

Între timp, Ambasada Federației Ruse anunță că rușii din Moldova vor putea vota până la ora 20:00. „Așteptăm toți doritorii”, scrie diplomația rusă de la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a „condamnat cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului”. „Facem apel la comunitatea internațională să sprijine un ordin bazat pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei”, se arată în comunicatul emis de MAE.

Și consilierul prim-ministrului, Daniel Vodă, a comentat acțiunile Rusiei. El a parafrazat, în weekeend, una din creațiile regretatului poet Grigore Vieru: „Lăsați-ne în legea noastră”.

„Rău-voitorilor de la Kremlin, le amintim cu amabilitate că nu suntem interesați de „expertiza vastă a Rusiei în domeniu democrației”: libertatea presei cu știri „în acord” unanim cu Guvernul, alegeri „libere și corecte” cu rezultat electoral cunoscut înainte de vot sau pasiunea diplomatică de neamestec în treburile interne cu „lecții constante de istorie, moralitate sau limbă vorbită”, care apropo se numește română. Deci, amintind versurile poetului Grigore Vieru: „Lăsați-ne în legea noastră/Lăsați-ne în pace, Lăsați-ne odată în pace!”. Ne descurcăm și singuri!”, a declarat în weekend purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Anterior, NM, împreună cu experți, au analizat de ce Tiraspolul a ignorat interdicția autorităților legitime din Moldova, de ce Chișinăul este neputincios în această situație și de ce Moscova are nevoie de „mimarea proceselor democratice”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: