Întreprinderile rusești își suspendă activitatea, circa 200 000 de oameni au rămas fără salarii
Full Article 2 minutes read

Întreprinderile rusești își suspendă activitatea, circa 200 000 de oameni au rămas fără salarii

De la începutul lunii februarie, în Rusia a început un exod masiv al companiilor străine: despre încetarea activității au anunțat peste 400 de întreprinderi. Potrivit experților citați de Novaya Gazeta, acolo lucrau circa 200 000 de oameni.

După decizia întreprinderilor străine, criza a lovit și companiile rusești. Despre suspendarea totală sau parțială a activității au anunțat AvtoVAZ, aeroportul internațional „Șeremetievo”, „Ural Airlines”. Pe 16 martie, președintele Tatarstanului Rustam Minnihanov a declarat că volumul producerii la uzina KAMAZ s-ar putea reduce cu 40%. Asta înseamnă că până la 15 000 de angajați ar putea rămâne fără serviciu (reprezentanții uzinei au precizat că acesta ar fi cel mai negativ scenariu).

Potrivit datelor serviciului „Action Buhalteria” («Актион Бухгалтерия»), circa 20% din întreprinderile mici și-au trimis angajații în concediu forțat sau au început să facă reduceri de personal.

În același timp, în mod oficial, autoritățile ruse nu neagă că ar exista problema creșterii subite a numărului de șomeri. Pe 24 martie, viceministrul Muncii din Rusia Elena Muxtiarova a declarat că angajatorii au anunțat „despre eliberarea” a 59 000 de angajați, iar 95 000 sunt în perioadă de inactivitate, ca urma a suspendării activității întreprinderilor.

Aproape 14 000 de angajați sunt în concediu neplătit. Acest indicator nu s-a schimbat practic de la începutul lunii martie. Disponibilizarea vizează circa 59000 de oameni, ceea ce constituie cu 10% mai mult decât pe 1 martie”, a declarat oficialul de la Moscova.

Analiștii portalului hh.ru au menționat că, din 24 februarie, piața muncii din Rusia a început să se schimbe. Mai precis, numărul locurilor vacante scade, iar al persoanelor în căutare de serviciu – crește. În medie, volumul propunerilor din partea angajatorilor a scăzut cu 8%. Cel mai mult au fost afectate domeniile asigurărilor (minus 19%), afacerile auto, media și divertisment (minut 13%, fiecare), transport și resurse umane (cu 11%).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: