RIA Novosti

Întreprinderile rusești își suspendă activitatea, circa 200 000 de oameni au rămas fără salarii

De la începutul lunii februarie, în Rusia a început un exod masiv al companiilor străine: despre încetarea activității au anunțat peste 400 de întreprinderi. Potrivit experților citați de Novaya Gazeta, acolo lucrau circa 200 000 de oameni.

După decizia întreprinderilor străine, criza a lovit și companiile rusești. Despre suspendarea totală sau parțială a activității au anunțat AvtoVAZ, aeroportul internațional „Șeremetievo”, „Ural Airlines”. Pe 16 martie, președintele Tatarstanului Rustam Minnihanov a declarat că volumul producerii la uzina KAMAZ s-ar putea reduce cu 40%. Asta înseamnă că până la 15 000 de angajați ar putea rămâne fără serviciu (reprezentanții uzinei au precizat că acesta ar fi cel mai negativ scenariu).

Potrivit datelor serviciului „Action Buhalteria” («Актион Бухгалтерия»), circa 20% din întreprinderile mici și-au trimis angajații în concediu forțat sau au început să facă reduceri de personal.

În același timp, în mod oficial, autoritățile ruse nu neagă că ar exista problema creșterii subite a numărului de șomeri. Pe 24 martie, viceministrul Muncii din Rusia Elena Muxtiarova a declarat că angajatorii au anunțat „despre eliberarea” a 59 000 de angajați, iar 95 000 sunt în perioadă de inactivitate, ca urma a suspendării activității întreprinderilor.

Aproape 14 000 de angajați sunt în concediu neplătit. Acest indicator nu s-a schimbat practic de la începutul lunii martie. Disponibilizarea vizează circa 59000 de oameni, ceea ce constituie cu 10% mai mult decât pe 1 martie”, a declarat oficialul de la Moscova.

Analiștii portalului hh.ru au menționat că, din 24 februarie, piața muncii din Rusia a început să se schimbe. Mai precis, numărul locurilor vacante scade, iar al persoanelor în căutare de serviciu – crește. În medie, volumul propunerilor din partea angajatorilor a scăzut cu 8%. Cel mai mult au fost afectate domeniile asigurărilor (minus 19%), afacerile auto, media și divertisment (minut 13%, fiecare), transport și resurse umane (cu 11%).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: