European Union in the Republic of Moldova

Întreruperea reformelor inițiate ar putea duce la oprirea procesului de aderare al R. Moldova la UE – Jānis Mažeiks

Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, afirmă că în avizul Comisiei Europene sunt incluse anumite domenii asupra cărora mai trebuie de lucrat. Totodată, oficialul european precizează că, în cazul în care nu reformele nu vor fi realizate, procesul de aderare al Republicii Moldova la UE poate fi oprit sau chiar inversat.

„Acest proces de evaluare în baza mediilor de fapt scoate în evidență acele domenii care rămân restanțe. Dacă nu se realizează continuarea progreselor în domeniile semnalizate sau sunt regrese, înseamnă că acest proces poate fi oprit, fie chiar inversat. Aceste condiții nu sunt precondiții, ceea ce înseamnă că Comisia Europeană recomandă Consiliului European să ofere acelor țări acum statutul de candidat și să continue munca după aceea. Aceasta nu este etapa finală”, a precizat Mažeiks.

El  a accentuat că urmează reuniunea Consiliului European pe 23 și 24 iunie și atunci statele membre trebuie să ia decizia în unanimitate dacă acordă statutul de țară candidat.

„Cred că aceste recomandări pozitive oferite de Comisia Europeană reprezintă un punct bun de pornire pentru reuniunea de săptămâna viitoare”, a mai spus ambasadorul UE la Chișinău.

De asemenea, el a declarat că opinia Comisiei Europene se bazează pe răspunsurile din chestionarul care a fost expediat de către Guvernul Republicii Moldova. Totodată, spune Mažeiks, această decizie a fost luată în urma schimbului de informații dintre țara noastră și UE.

Amintim că Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Decizia Comisiei Europene are caracter de recomandare, iar decizia finală privind acordarea statutului de stat-candidat la aderarea la UE urmează să fie luată săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.

Președinta Maia Sandu a salutat această decizie și a mai menționat că Chișinăul mizează pe o decizie în favoarea R. Moldova și în cadrul Consiliului European.

Șefa statului a spus că recomandarea Comisiei Europene se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

„Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a remarcat președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: