Invenția unui moldovean: acoperiș inteligent care generează lumină, căldură și asigură consum redus de apă
Full Article 2 minutes read

Invenția unui moldovean: acoperiș inteligent care generează lumină, căldură și asigură consum redus de apă

Gala „Moldova Eco Energetică 2023” și-a desemnat câștigătorii. Printre ei este și Alexandru Calarașan, moldoveanul care a construit un sistem inovator, care poate asigura întreaga locuință cu energie electrică, termică și apă, la prețuri minime. Pentru invenția sa, unică în Moldova, bărbatul a câștigat premiul de 10 mii de dolari, anunță Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE). 

Sursa citată precizează că sistemul este unul revoluționar pe piața acoperișurilor, fiind o soluție multifuncțională ce integrează tehnologiile fotovoltaice și termice. Acesta nu doar că asigură încăperile cu lumină naturală și generează electricitate, dar și captează căldura solară și colectează și filtrează apa de ploaie, pentru a putea fi utilizată ulterior.

Ideea dezvoltării acestei tehnologii a apărut atunci când Alexandru Calarașan și echipa sa au realizat că există o nevoie de soluții inovatoare care să exploateze mai eficient potențialul acoperișurilor. Observând limitările acoperișurilor tradiționale, care se rezumă la protecția împotriva intemperiilor, fără a aduce beneficii suplimentare, aceștia au pornit în căutarea unei abordări mai inteligente și multifuncționale.

„Acest acoperiș răscumpără în câțiva ani investiția pentru tot acoperișul. Un acoperiș clasic nu poate niciodată să realizeze răscumpărarea investiției, însă soluția noastră asigură în permanență un efect economic prin: electricitatea dobândită, prin faptul că se economisește pe corpurile de iluminat care ar fi trebuit să funcționeze pe perioada zilei și totodată, acest sistem de acoperiș are prevăzută captarea apei pluviale”, a spus Alexandru Calarașan.

AEE precizează că antreprenorul dezvoltă acum și o uzină care va produce modulele create, care au fost deja patentate în Germania.

„Luând în considerare că Moldova este o țară cu resurse proprii limitate, orice tehnologie care permite valorificarea a ceea ce ne este dat de la natură și de a diminua consumul de alte tipuri de energii tradiționale este foarte binevenit”, a mai spus Alexandru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: