Investigație RISE: Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova
Full Article 2 minutes read

Investigație RISE: Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova

În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie, oligarhul fugar Ilan Șor a creat la Moscova cinci companii. Firmele se specializează în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și altele. Trei dintre acestea au fost înființate împreună cu banca rusească de stat Promsvyazbank, care este folosită de oligarhul fugar pentru a cumpăra alegătorii din țara noastră. Informațiile se conțin într-o investigație jurnalistică publicată în data de 4 octombrie de RISE Moldova. 

Potrivit investigației, Ilan Șor și banca rusească de stat Promsvyazbank au înființat, în septembrie 2024, firma A7, care se specializează în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și alte tipuri de credite, precum și două companii-fiice – A71, A7-Agent SRL.

În aceiași lună, oligarhul fugar a mai fondat încă două companii: Timefinance OOO și Exim International. Cea din urmă declară că printre activitățile sale de bază se numără „cercetarea de piață și activități de cercetare a opiniei publice”.

Ilan Șor deține 75% din Exim International, iar restul de 25% îi revine corporației financiare de stat VEB.RF, care se află sub sancțiuni internaționale și deconectată de la sistemul de plăți interbancare SWIFT. Preşedinte al Consiliului de Administraţie al VEB.RF este șeful statului rus, Vladimir Putin.

Investigația RISE Moldova poate fi citită integral aici.

***

Precizăm că Ilan Șor a fost condamnat, în 2023, de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Acesta se află sub sancțiuni internaționale pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova și implicarea în „Frauda bancară”.

Oamenii legii investighează o schemă desfășurată de organizația criminală condusă de Ilan Șor pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova. Într-o conferință de presă din 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au anunțat că s-a stabilit faptul că 130 000 de oameni au primit transferuri bancare din Rusia pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și a vota opțiunea „Nu” la referendumul constituțional, care vor avea loc în data de 20 septembrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la 15 milioane de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: