UPDATE Iohannis, nemulțumit de guvernul de la Chișinău: „Nu sunt convins că Republica Moldova își dorește un parcurs european”. Cum a reacționat premierul Chicu
Full Article 3 minutes read

UPDATE Iohannis, nemulțumit de guvernul de la Chișinău: „Nu sunt convins că Republica Moldova își dorește un parcurs european”. Cum a reacționat premierul Chicu

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, 16 ianuarie, că nu este „deloc convins” că actualul guvern de la Chișinău îți propune ca obiectiv parcursul european. Totodată, liderul de la Cotroceni a anunțat că Bucureștiul va relua „cooperarea deplină” doar când vor exista acțiuni concrete în acest sens. Până atunci, vor fi continuate „doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor”. Precizările au fost făcute cu ocazia reuniunii anuale a ambasadorilor acreditați la București, scrie realitatea.net și Digi24

UPDATE (14.10) Contactat de NM, premierul Ion Chicu a declarat că răspunsul său rămâne același ca și în cazul declarației premierului Ludovic Orban: „Premierul Republicii Moldova are mult mai importante preocupari, decât să comenteze declarații. Avem un PAG (program de activitate al guvernului, NM) de implementat, obiectivul suprem al căruia este alinierea țării noastre la cele mai înalte standarde europene. Când să mai avem timp de comentarii? Și-apoi, toată atenția noastră este la ce cred cetățenii noștri despre ce face/ce nu face guvernul. Experiența mea (nici de o sută de zile în fruntea unui guvern) îmi spune că anume aceasta ar trebui să fie abordarea unui guvern serios”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu pentru NM, în data de 8 ianuarie.

Știrea inițială

„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi. Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică”, a spus președintele Iohannis.

În aceste condiții, autoritățile de la București vor relua „cooperarea deplină” doar atunci când vor observa la Chișinău, „la nivel guvernamental, acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern şi extern”, a adăugat liderul de la Cotroceni.

Amintim că, în data de 7 ianuarie, premierul României, Ludovic Orban, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles, că actualul executiv de la Chișinău nu poate fi considerat un „partener serios”. De asemenea, acesta a menționat că pledează pentru „o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene” față de Republica Moldova.

În replică, prim-ministrul Ion Chicu a declarat pentru NM că guvernul pe care îl conduce are drept obiectiv principal alinierea Republicii Moldova la standardele europene și nu are timp de comentat declarații.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: