Irina Vlah i-a spus ambasadorului Turciei că este „profund îngrijorată” de excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP
Full Article 2 minutes read

Irina Vlah i-a spus ambasadorului Turciei că este „profund îngrijorată” de excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întâlnire cu ambasadorul Turciei în Republica Moldova. În cadrul discuției, bașcanul și-a exprimat îngrijorarea față de excluderea procurorului Autonomiei Găgăuze din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Guvernatorul Găgăuziei și-a exprimat „îngrijorarea profundă” legată de excluderea procurorului Autonomiei Găgăuzia din componența CSP, dar și modificările la legea cu privire la Procuratură.

„Ne îngrijorează excluderea procurorului Autonomiei din componența CSP, dar și modul în care au fost elaborate și discutate public modificările la legea „Despre procuratură”. Ignorarea opiniei Autonomiei și lipsa dialogului cu autoritățile Găgăuziei sunt semnale neprietenoase și periculoase. Din păcate, ele se încadrează în șirul de alte acțiuni neprietenoase și nedemocratice realizate de președinte și de PAS în ultimile luni. Așteptăm semnale din partea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, care ar îndemna factorii de decizie să renunțe la practicile nedemocratice și să revină la poziția zero. Altfel vom fi nevoiți să întreprindem măsuri prin care să apărăm drepturile Autonomiei”, i-a spus guvernatoarea Irina Vlah ambasadorului turc.

De asemenea, au fost abordate posibilitățile de livrare a unui lot de vaccin COVID-19 pentru Moldova și Găgăuzia, în particular. La fel, a fost discutată finalizarea construcției complexului sportiv multifuncțional și lansarea construcției Colegiului Industrial.

***

Pe 24 august, Proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte normative, care să permită schimbarea procedurii de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost aprobat, în lectură finală.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a criticat inițiativele legislative elaborate de PAS.

„Potrivit modificărilor, PG rămâne în componența CSM, dar este exclusă din CSP. Unde e logica?  […] În afară de asta, potrivit Constituției, procurorii trebuie să constituie majoritatea în Consiliu. Pe mine și pe procurorul Găgăuziei vor să ne excludă intenționat, pentru a micșora numărul procurorilor din Consiliu. Vom avea un Consiliu politizat, care va promova o agendă politică, nu o agendă a procurorilor”, a precizat Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: