Irina Vlah, nedumerită de ce se prelungește starea de urgență. Gavrilița: „Participarea la ședințele CSE ar ajuta”

În cadrul ședinței de Guvern din 1 februarie a avut loc un schimb tensionat de replici între bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și premierul Natalia Gavrilița. Vlah s-a arătat nedumerită de ce mai este nevoie de prelungirea stării de urgență în Republica Moldova. 

Dacă este să vorbim despre un proces de luare a deciziilor rapid, atunci ce ne încurcă să o facem? Există Parlamentul, Guvernul. Nu este normal când un tip de putere îl înlocuiește pe altul”, a întrebat Irina Vlah.

În replică, prim-ministrul a argumentat că starea de urgență ar permite Guvernului să adopte decizii mai rapid decât în mod normal.

Sunt lucruri care nu pot fi reglementate prin alte acorduri. De exemplu, noi am introdus viză temporară de tranzit pentru cetățenii unor state acolo unde avem acorduri internaționale. Acum, în această situație complicată din regiune noi trebuie să ne protejăm cetățenii, însă este un proces diplomatic lung și complicat să renunțăm la aceste acorduri și apoi să le semnăm din nou. Alt exemplu ar fi că, mecanismul de stare de urgență ne permite să cumpărăm energie electrică lună de lună, deși în lege sunt prevăzute achizițiile pe un an”, a punctat Natalia Gavrilița.

La rândul său, guvernatoarea Găgăuziei a insistat că decizia nu ar fi una transparentă și ar provoca nedumerire.

Societatea crede că gurvernerea ascunde ceva. Întrebarea e: Ce ascundeți? De ce se introduce această stare de urgență? De ce nu poate Guvernul să adopte aceleași decizii pe care le ia CSE, mai ales că Executivul este format în totalitate din membrii Comisiei?”, a continuat bașcanul.

Șefa Executivului i-a reproșat bașcanului că ar lipsi de la ședințele CSE.

Eu v-am dat un răspuns, dar am impresia că nu l-ați ascultat. Apropo, participarea la ședințele CSE ar ajuta cu determinarea motivelor pentru care se prelungește starea de urgență”, a remarcat Gavrilița și a adăugat că va ține cont de observație și va continua să explice situația cetățenilor țării.

Amintim că Comisia pentru Situații Excepționale a hotărât propunerea prelungirii stării de urgență cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 31 ianuarie. Solicitarea urmează să fie dezbătută în plenul Parlamentului.

Potrivit Raportului CSE, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea energetică, dar și cea națională, în contextul actelor de agresiune continuă a Federației Ruse asupra Ucrainei.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: