Preşedintele italian Sergio Mattarella a fost reales sâmbătă, 29 ianuarie, pentru un al doilea mandat. Aceasta a avut loc în urma unui maraton parlamentar care a scos la iveală disensiuni între partidele aflate la guvernare, într-o perioadă critică pentru relansarea post-COVID-19, comunică Agerpres.ro.
Sergio Mattarella, 80 de ani, al cărui mandat urma să se încheie pe 3 februarie, a fost reales pentru un al doilea mandat de şapte ani, obţinând majoritatea absolută de 505 de voturi din partea celor 1.009 senatori, deputaţi şi responsabili regionali chemaţi să voteze.
În zilele de dinaintea acestui vot, nu era clar dacă Mattarella va candida din nou pentru un mandat de şapte ani. Iniţial, el respingea această idee.
„Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Mattarella pentru decizia lui (de a candida), aceasta este o decizie de generozitate pentru Italia. Aceasta este o zi frumoasă pentru Italia”, a declarat liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, înainte de vot.
Partidele aflate la putere în Italia i-au cerut sâmbătă lui Sergio Mattarella să rămână preşedinte pentru un al doilea mandat, după ce au eşuat în găsirea unui candidat de compromis în urma mai multor tururi de scrutin desfăşurate săptămâna aceasta în parlament.
Premierul Mario Draghi a avut o convorbire în data de 29 ianuarie cu Mattarella şi i-a spus că trebuie să rămână în funcţie „pentru binele şi stabilitatea ţării”, a indicat o sursă guvernamentală.
Mult timp considerat drept favorit, premierul Mario Draghi şi-a văzut şansele diminuându-se, numeroşi parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecând dreapta şi stânga, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.
***
Preşedintele Republicii italiene, ales pentru şapte ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva Parlamentul. De asemenea, el prezidează Consiliul Superior al Magistraturii, numeşte o treime dintre membrii Curţii Constituţionale şi dispune de dreptul de graţiere.
Republica italiană a avut până acum 12 preşedinţi. Doar unul dintre ei, Giorgio Napolitano (2006-2015), a mai obţinut până acum un al doilea mandat.