Italia relaxează restricţiile împotriva COVID-19. Se redeschid barurile, restaurantele și muzeele
Full Article 2 minutes read

Italia relaxează restricţiile împotriva COVID-19. Se redeschid barurile, restaurantele și muzeele

Italia, spre deosebire de vecinii ei europeni, a relaxat luni restricţiile adoptate împotriva maladiei COVID-19 în majoritatea regiunilor sale, o iniţiativă care va permite redeschiderea pentru public a unor spaţii emblematice, precum Colosseum şi Capela Sixtină, informează AFP.

Majoritatea regiunilor italiene sunt de acum incluse în categoria zonelor cu nivel „galben”, asociat unui risc moderat, cu excepţia Alto-Adige (nord), Umbria (centru), Apulia, Sardinia şi Sicilia (sud), incluse în categoria zonelor cu nivel „portocaliu” (risc mediu). Nicio regiune nu mai este înscrisă în categoria de nivel „roşu”, asociat celui mai mare risc.

Această scădere a nivelului de risc, decisă în baza unor criterii precum rata de ocupare în secţiile de reanimare şi rata de propagare a virusului, permite mai ales redeschiderea barurilor şi a restaurantelor în timpul zilei şi facilitează deplasările.

Barurile şi restaurantele, care nu puteau până acum decât să vândă mâncare la pachet, vor putea începând de luni să primească clienţi la mese până la ora locală 18:00, dar într-un număr limitat şi cu respectarea normelor de distanţare.

Muzeele vor putea la rândul lor să se redeschidă, însă doar în timpul săptămânii, nu şi în weekend, pentru a evita aglomerările de persoane.

Începând de luni, renumite spaţii turistice din Italia s-au redeschis pentru public, precum Colosseumul şi Muzeele Vaticane – în interiorul cărora se află Capela Sixtină şi celebrele sale fresce pictate de Michelangelo (Capela Sixtină va fi deschisă şi în zilele de sâmbătă).

Deşi interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare pe întregul teritoriu naţional între orele 22:00 şi 05:00, aceste relaxări ale restricţiilor din Italia contrazic tendinţa generală din alte ţări europene, care vor să impună restricţii încă şi mai severe.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi că este „prea devreme pentru relaxarea” restricţiilor din cauza circulaţiei „încă foarte crescute” a noului coronavirus.

Italia, prima ţară din Europa care a fost grav lovită de primul val al infectărilor cu noul coronavirus, a înregistrat peste 88 000 de decese de la începutul pandemiei, iar economia sa – a treia din spaţiul euro – a intrat în cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: