Italia: rușii vor să prezinte „renaşterea” orașului ucrainean Mariupol, ocupat în 2022, și au rezervat o sală. Reacția Ambasadei Ucrainei
Full Article 3 minutes read

Italia: rușii vor să prezinte „renaşterea” orașului ucrainean Mariupol, ocupat în 2022, și au rezervat o sală. Reacția Ambasadei Ucrainei

Ambasada Ucrainei în Italia a cerut pe 4 ianuarie municipalității din Modena să retragă aprobarea pentru ca o sală să găzduiască un eveniment despre reconstrucţia de către Rusia a oraşului Mariupol, distrus de război – scrie Hotnews cu referire la Reuters.

Sursa a menționat că Mariupol, un oraş portuar la Marea Azov, în sudul Ucrainei, a fost scena unora dintre cele mai grele lupte în primele etape ale invaziei Moscovei din 2022. Acesta fusese aproape complet distrus de bombardamente atunci când Rusia l-a capturat şi ocupat în mai 2022, după un asediu îndelungat.

Conferinţa şi expoziţia de la Modena, programate pentru 20 ianuarie, îşi propun să prezinte „renaşterea oraşului după război”, cu invitaţi printre care se numără şi consulul general al Rusiei la Milano, Dmitri Ştodin.

Considerăm că acest eveniment este de un mare cinism, o insultă deschisă la adresa memoriei a mii de victime civile, un eveniment axat pe propaganda rusă şi o încălcare a tuturor fundamentelor şi principiilor morale”, i-a transmis ambasadorul Ucrainei, Iaroslav Melnîk, primarului din Modena, Gian Carlo Muzzarelli, într-o scrisoare.

El a adăugat că Modena ar trebui să facă tot posibilul pentru a-şi proteja locuitorii de dezinformare.

Deputatul italian Filippo Sensi i-a cerut colegului de partid Muzzarelli, membru al Partidului Democrat, de centru-stânga, să interzică evenimentul.

Sunt profund jignit că o organizaţie pro-rusă îşi poate face propaganda despre Mariupol într-o sală comunitară din Modena”, a scris Sensi pe X.

Primarul din Modena a declarat într-un comunicat că oraşul său nu a aprobat sau sprijinit evenimentul, dar a adăugat că rezervarea unei săli civice a respectat regulamentele locale şi că, la rezervarea spaţiului, asociaţia s-a angajat să respecte valorile constituţionale.

Consulatul Federaţiei Ruse la Milano şi asociaţia culturală Rusia Emilia-Romagna nu au răspuns la solicitările de comentarii, a menționat Reuters.

***

În martie 2023, serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că președintele rus Vladimir Putin a vizitat orașul ucrainean Mariupol, ocupat de trupele ruse. Ar fi fost prima presupusă vizită a lui Putin în Donbass de la începutul invaziei ruse în Ucraina. „Vladimir Putin a ajuns la Mariupol cu elicopterul. La volanul unei mașini, el a mers câteva cartiere ale orașului, a examinat coasta în zona clubului de iaht, clădirea teatrului, locurile comemorative”, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. În filmulețul video, în care Putin vorbește cu localnicii din Mariupol, s-ar auzi pe fundal un strigăt: „Nu este adevărat. Este un spectacol”. Agenția de presă TASS, care a filmat vizita, ar fi tăiat momentul strigătului.

În reacție la vizita președintelui rus, Kievul a declarat că Putin a efectuat deplasarea în timpul nopții, „ca un hoț”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: