Iulia Navalnaia susține că a fost filată la Chișinău: „Dragă Maia Sandu, dvs de ce aveți nevoie să mă urmăriți?”
Full Article 4 minutes read

Iulia Navalnaia susține că a fost filată la Chișinău: „Dragă Maia Sandu, dvs de ce aveți nevoie să mă urmăriți?”

Soția opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a vizitat capitala Republicii Moldova. Pe pagina sa de Instagram, aceasta a relatat că a fost reținută la Aeroportul internațional Chișinău pentru verificări suplimentare, iar ulterior ar fi fost filată. La final, aceasta a întrebat-o pe președinta Maia Sandu de ce a fost nevoie să fie urmărită. Contactați de NM, reprezentanții Președinției au precizat că s-a dispus efectuarea unei anchete.

Iulia Navalnaia nu a precizat cu ce scop a vizitat Republica Moldova.

Postare despre cum am vizitat Moldova. Nu am mai vizitat anterior Chișinăul. Mi s-a povestit că orașul este foarte frumos și se mănâncă foarte gustos. Chiar așa a fost. Și în tot orașul sunt nuci. Frumos. Însă postarea mea nu este despre asta. M-am apropiat de controlul de frontieră și am fost condusă foarte politicos într-o încăpere separată. M-au așezat pe o ladă din metal. La întrebarea mea din ce motiv sunt reținută, mi s-a spus că este o procedură obișnuită pentru cei care vin pentru prima oară în țară. Ospitalitate, ce mai!”, a scris Navalnaia.

Soția politicianului rus a relatat că a fost întrebată unde se va caza și dacă are bilet de întoarcere.

Am prezentat toată informația, însă nu am fost eliberată, pașaportul nu mi-a fost returnat, au închis ușa în fața mea, iar grănicerul a început să fotografieze cu telefonul fiecare pagină din pașaportul meu (sper să nu mă voi trezi cu vreun credit). Apoi mi-au returnat pașaportul cu întrebarea: sunteți sigură că vreți să intrați în țara noastră?”, a mai povestit Iulia Navalnaia.

Mai mult, aceasta susține că ar fi fost filată.

A doua zi, ies din hotel și mă uit: stă un tânăr cu o borsetă, vorbește la telefon. Totul așa cum se cuvine. Mă duc să-mi fac treburile, și el are treburi. În mod uimitor – în aceeași direcție. În două cuvinte: mi-a plăcut mult la Chișinău. La fel ca acasă, la Moscova: la frontieră nu m-au lăsat să trec, filaj au organizat. Am o singură întrebare: dragă Maia Sandu, dvs de ce aveți nevoie să mă urmăriți?”, a conchis Navalnaia.

Reacția Președinției

Contactați de NM, reprezentanții Președinției au anunțat că s-a dispus investigarea și clarificarea situației de către instituțiile competente – atât în ceea ce ține de verificările la care a fost supusă la sosirea în țară, pe Aeroportul Chișinău, cât și în legătură cu pretinsa sa urmărire.

Din 24 februarie, toți cetățenii străini din spațiul CSI sau din țări cu pericol de migrațiune sunt supuși unor proceduri suplimentare de control, la intrarea în Republica Moldova. Datoria instituțiilor este ca aceste verificări să fie făcute în strictă conformitate cu legea și cu o abordare corectă”, au precizat reprezentanții instituției.

Reacția SIS

Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat pe marginea declarațiilor Iuliei Navalnîi. Reprezentanții instituției susțin că nu au dispus filarea acesteia. SIS menționează că asupra cetățenei Federației Ruse nu au fost desfășurate măsuri speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală a acesteia.

Totodată, urmare a informațiilor prezentate, SIS, în cooperare cu alte instituții de ocrotire a normelor de drept,  a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de către Iulia Navalnîi.

Reacția Poliției de Frontieră

Poliția de Frontieră a precizat că, odată cu instituirea stării de urgență în legătură cu războiul din Ucraina, toți cetățenii străini trec un control special la vamă. Potrivit comunicatului, procedura de control special la traversarea frontierei de stat „este una pentru toți”, iar excepții, în acest sens, „nu pot fi admise”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: