Janis Mazeiks

Janis Mazeiks: O treime din exporturile Transnistriei merg spre țările europene, deci este o regiune integrată la UE”

Transnistria este de facto o regiune integrată la UE, dat fiind faptul că o treime din exporturile efectuate de aceasta merg spre țările din blocul comunitar. Declarația a fost făcută de Ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks în cadrul unui interviu pentru MOLDPRES.

Oficialul european menționat că conlucrarea pe care UE o are cu regiunea transnistreană este parte a activității pe care comunitatea europeană o are cu Republica Moldova în ansamblu.

„Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător vizează inclusiv regiunea transnistreană și vedem asta ca pe una din istoriile de succes, întrucât aproximativ o treime din exporturile efectuate de regiunea transnistreană merg spre UE. Deci, aceasta este o regiune care, de asemenea, este integrată în UE”, a spus Ambasadorul UE la Chișinău.

Potrivit acestuia, subiectul regiunii transnistrene va fi relevant pentru următoarele etape de integrare și va fi necesar de a examina fiecare capitol de negociere.

„Între timp, este important să existe un dialog permanent între cele două maluri ale Nistrului pentru a rezolva chestiunile importante pentru viața oamenilor. Totodată, în ceea ce privește discuțiile asupra subiectelor mai majore, cum ar fi soluțiile politice, cel mai probabil nu este momentul oportun, pentru că dacă în procesul de negocieri 5+2, două părți sunt în război, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, nu este realist să ne așteptăm la realizarea unor chestiuni importante”, a declarat șeful delegației UE la Chișinău.

Janis Mazeiks s-a referit și la multiplele crize cu care se confruntă Repulica Moldova, menționând că există elemente în acestea care ar facilita procesul de integrare europeană.

„Domeniul energetic este un exemplu foarte bun, pentru că în toate aceste crize, Republica Moldova a accelerat integrarea în Uniunea Europeană în domeniul energetic. Țara este parte a Rețelei Energetice Europene, împreună cu Ucraina, din februarie 2022. A fost realizat un volum mare de lucru privind legislația. În mod similar, în ceea ce privește criza refugiaților, Guvernul a adoptat statutul temporar de protecție. Acest lucru este, de asemenea, relevant pentru implementarea acquis-ului UE. Aceste chestiuni, care sunt direct legate de multiplele crize, pot de asemenea să acorde susținere pentru statutul de candidat la integrarea în UE”, a explicat oficialul.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

PAS și-a publicat lista electorală pentru alegerile parlamentare

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a reunit pe 20 iulie, a aprobat lista electorală a formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista electorală PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista electorală se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în lista electorală se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Facebook/PAS

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: