Japonia a acordat 19 mașini de pompieri R. Moldova. Au fost procurate dintr-un grant de $14 mln  (FOTO)

Guvernul Japoniei a acordat Republicii Moldova 19 mașini de pompieri, 9 autocisterne multifuncționale de dimensiuni diferite și 10 autoscări (opt de 30 metri și două de 54 metri). Acestea au fost predate în data de 4 aprilie.

Cele 19 autospeciale de intervenție, 9 autocisterne multifuncționale de dimensiuni diferite și 10 autoscări au fost achiziționate printr-un grant japonez de 14 milioane de dolari.

Vehiculele și echipamentele, destinate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost predate în cadrul unei ceremonii în fața Guvernului pe 4 aprilie. Printre participanții la eveniment se numără ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, președinta Maia Sandu și ministra de Interne, Daniella Misail-Nichitin.

Facebook/Ambasada Japoniei în Republica Moldova
Facebook/Ambasada Japoniei în Republica Moldova
Facebook/Ambasada Japoniei în Republica Moldova

Ambasadorul Yamada a declarat că Japonia, având frecvente dezastre naturale și orașe dens populate, este vulnerabilă la incendii și este dedicată construirii unor orașe rezistente la dezastre. „Lecțiile și tehnologiile pe care le-am dobândit din experiențele noastre sunt utilizate astăzi în Ucraina, printre altele”, a menționat el.

Facebook/Ambasada Japoniei în Republica Moldova
Facebook/Ambasada Japoniei în Republica Moldova

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: