Jizdan: „Pleacă cei care au insistat pentru demisia guvernului Sandu și o coaliție cu PSRM”

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) va propune introducerea pe ordinea de zi a Biroului permanent toate proiectele privind condiționalitățile UE pentru primirea tranșei a doua de ajutor, inclusiv legea cu privire la organizațiile non-guvernamentale. Declarația a fost făcută de deputatul Alexandru Jizdan, în cadrul unui briefing din 20 mai. El a subliniat că guvernul Chicu continuă să aibă susținerea PDM și a majorității parlamentare.

Declarația a fost făcută în pofida faptului că, anterior, premierul Ion Chicu a declarat că adoptarea proiectului de lege cu privire la organizațiile neguvernamentale „nu poate fi votată în redacția actuală și în redacția sugerată de partenerii noștri din UE”.

Alexadru Jizdan s-a referit și la plecările recente ale unor deputați din fracțiunea PDM.

„PDM condamnă vehement tetativele directe de corupere a deputaților și face apel la unitate. Dezaprobăm metodele obscure folosite în atragerea deputaților PDM în diferite jocuri înguste, folosirea vechilor metode de traseism și corupere politică. Foștii deputați sunt forțați pentru a aduce haos și instabilitate politică în țară”, a declarat parlamentarul.

Potrivit lui Alexandru Jizdan, plecările au legătură cu investigarea jafului din sectorul bancar și insolvabilitatea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Aceste tentative coincid cu momentul în care mai multe dosare de rezonanță din societate, care au afectat economic țara și cetățenii, printre care furtul miliardului și concesionarea aeroportului se apropie de finalitate și urmează a fi trași la răspundere penală cei vinovați. Plecările nu au legătură cu viziuni diferite. Pleacă cei care au insistat cel mai mult pentru demisia guvernului Sandu și o coaliție cu PSRM. Dacă ai viziuni diferite, spui. Ei au tăcut până acum și chiar echipele lor din teritoriu au aflat din presă despre plecările lor”, a declarat fostul ministru de Interne.

Deputatul a adresat un mesaj pentru colegii săi.

„Suntem o echipă puternică care se curăță de toți cei care cred că politica este despre interese personale și bani. PDM s-a rupt de trecut, nu vrem să trecem prin aceleași greșeli. (…) Facem apel la opoziția de dreapta să nu se lase mințiți de grupul Șor-Candu care cu siguranță nu își doresc un parcurs european”, a conchis Jizdan.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: