Jocurile BRICS din Rusia: o federație din Moldova riscă sancțiuni. Perciun: Cu bună știință a delegat reprezentanții săi 
Full Article 4 minutes read

Jocurile BRICS din Rusia: o federație din Moldova riscă sancțiuni. Perciun: Cu bună știință a delegat reprezentanții săi 

Federația de Sambo din Republica Moldova riscă sancțiuni, fie îi va fi sistată finanțarea de la stat pentru anul viitor, fie vor fi sancționați unii antrenori și sportivi. Se întâmplă după ce Ministerul Educației a depistat că sportivii federației au participat la jocurile BRICS din Rusia, o versiune rusească a Jocurilor Olimpice. Ministrul Educației Dan Perciun a anunțat că pe 24 iunie va avea o ședință cu reprezentanții federației, unde se va discuta despre situația creată. „După mine, o sancționare de anumit tip ar trebui să existe”, a precizat ministrul. 

La emisiunea Descifrat de la Agora, Perciun a spus ce răspunsuri a primit Ministerul Educației și Cercetării de la Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică, după ce le-a solicitat explicații în cazul informațiilor despre presupusa participare a sportivilor lor la competiția din Rusia.

„O parte dintre informații nu s-au adeverit, o parte dintre informații s-au adeverit. (…) Noi am făcut o listă de sportivi despre care s-a presupus că urmează să participe la aceste competiții – de la federația Lupte la Brâu, Judo, Sambo, Gimnastică Ritmică. Am reușit să luăm legătura cu toate aceste federații. În cazul Asociației de Lupte la Brâu ni s-a comunicat că nu se cunoaște cum a apărut numele acelei sportive pe pagina web a competiției și ea nu are cum să participe pentru că ea este la pregătiri pentru jocuri în Belgia. Federația de Judo nu are nimic de a face cu delegarea la aceste competiții, acolo din câte cunosc e vorba de un sportiv care locuiește de mult timp în Rusia și s-a înscris de sine stătător și federația a solicitat să nu fie indicată că reprezintă cumva Republica Moldova în competiție. Federația de Gimnastică Ritmică ne-a informat că sportiva care figurează pe lista participanților nu este membra lotului național și nu a fost delegată ca reprezentant al Republicii Moldova la acea competiție”, a comunicat ministrul.

Perciun a adăugat că „problema este la Federația de Sambo care, cu bună știință, a delegat reprezentanții săi la acea competiție fără să coordoneze în prealabil cu Ministerul Educației, așa cum ar fi trebuit să o facă”. „Noi luni o să avem o ședință cu Federația de Sambo, vom discuta situația creată”, a menționat el.

La precizarea jurnalistei dacă federația riscă să rămână fără finanțare de la stat, Perciun a comunicat: „Asta este una din sancțiuni, într-adevăr. Adevărul este că între timp banii care noi i-am alocat federației, ei deja i-au cheltuit pentru acest an. Asta ar însemna să oprim din potențiala finanțare a anului viitor sau să aplicăm sancțiuni pentru antrenorii și sportivii care au mers nemijlocit. (…) După mine, o sancționare de anumit tip ar trebui să existe”.

„Din patru, 3 federații nu au nici o treabă. (…) Urmează să vedem consecințele”, a conchis Perciun.

Pe 18 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că unii sportivi din Moldova ar participa în Rusia la așa numitele competiții BRICS, o versiune rusească a Jocurilor Olimpice. Ministerul a spus că a inițiat o anchetă internă și a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii – de la „Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică”. Potrivit Ministerului, dacă se va constata că federațiile au admis cu bună știință delegarea sportivilor, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Detalii AICI. Pe 19 iunie, Federația de Judo a contrazis informațiile Ministerului Educației și a declarat că nu a delegat nici un sportiv la jocurile din Rusia, BRICS. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: