Judecătoarea care a decis ca fostul său coleg Oleg Melniciuc să primească 500 000 lei reacționează: Informațiile din presă nu corespund circumstanțelor
Full Article 4 minutes read

Judecătoarea care a decis ca fostul său coleg Oleg Melniciuc să primească 500 000 lei reacționează: Informațiile din presă nu corespund circumstanțelor

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a publicat o declarație a magistratei Georgeta Grozav urmare a informației din presă că statul îi va plăti 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Magistrata a precizat că hotărârea publicată și preluată de presă „nu se referă la dosarul penal – îmbogățire ilicită” și că „informaţiile din mass-media nu corespund circumstanţelor de fapt”. „În speţa supusă examinării a stat la baza altă cauza penală”, a menționat Grozav.

Pe 9 octombrie anticoruptie.md a scris că statul, prin intermediul Ministerului Justiției, îi va achita 500 de mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Potrivit sursei, judecătorul a cerut repararea prejudiciului „cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”. La fel s-a menționat că decizia a fost pronunțată pe 9 octombrie, de magistrata Georgeta Grozav, iar examinarea cauzei a durat cinci luni.

Pe 10 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a publicat o declarație a magistratei Georgeta Grozav.

Prin prezenta, Judecătorul Judecătoriei Chişinău (sediul Centru) Georgeta Grozav, vă comunic că, la data de 09 octombrie 2023 a fost pronunțată hotărârea Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) pe cauza civilă la cererea de chemare în judecată înaintată de Melniciuc Oleg către Ministerul Justiției al Republicii Moldova, intervenient accesoriu Procuratura Generală şi Consiliul Superior al Magistraturii privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti în baza Legii nr. 1545-XIII din 25.02.98″, se arată în declarația Judecătoriei.

Se mai precizează că „în urma publicării pe site-ul instanţei de judecată a hotărârii judecătoreşti, mass-media a preluat hotărârea instanţei de judecată”. Magistrata a precizat că hotărârea publicată și preluată de presă „nu se referă la dosarul penal – îmbogățire ilicită” și că „informaţiile din mass-media nu corespund circumstanţelor de fapt”. „În speţa supusă examinării a stat la baza altă cauza penală”, a menționat Georgeta Grozav.

Astfel, comunic că hotărîrea instanţei de judecată din 09 octombrie 2023, pe cauza civilă sus-menţionată, nu se referă la dosarul penal – îmbogățire ilicită. În speţa supusă examinării a stat la baza altă cauza penală – urmărirea penală în cauza nr. 2017978297 a fost pornită la 11 august 2017 de către Procurorul General al Republicii Moldova, conform elementelor ale infracţiunii prevăzute în art. 326 alin. (3) lit. a) Cod Penal, în baza denunțului unui cetăţean.

Iar, la data de 22 ianuarie 2020 prin ordonanţa procurorului în Procuratura Anticorupţie, Statnîi Roman, s-a dispus scoaterea cet. Melniciuc Oleg de sub urmărirea penală nr. 2017978297, în conformitate cu prevederile art. 284 alin. (2) pct. 2 Cod de Procedură Penală. S-a clasat procesul penal nr. 2017978297 din motivul că în acţiunile cet. Melniciuc Oleg, nu se întrunesc elementele infracţiunii prevăzute de art. 326 alin. (2) lit. a) Cod de Procedură Penală, sau ale altei infracţiuni prevăzute de partea specială a Codului Penal, în conformitate cu prevederile art. 275 pct. 3) Cod de Procedură Penală.

Prin urmare, declar că informaţiile din mass-media nu corespund circumstanţelor de fapt, care au stat la baza emiterii actului judecătoresc în cauza civilă”, se arată în declarația judecătorului Georgeta Grozav.

***

Oleg Melniciuc a fost printre candidaturile respinse de către președintele țării Igor Dodon la conducerea Judecătoriei Chișinău creată prin comasarea judecătoriilor de sector. Anterior, Melniciuc a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani.

În 2013, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a lui Oleg Melniciuc în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, municipiul Chişinău, pentru un mandat de patru ani. Anterior, Timofti a respins această candidatură pe motiv că magistratul a încălcat Codul de etică de mai multe ori şi a provocat conflicte de interese. Însă candidatura lui Oleg Melniciuc a fost propusă din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Presa a scris că Oleg Melniciuc este finul de cununie al ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: