Statul îi va plăti 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită
Full Article 3 minutes read

Statul îi va plăti 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită

Statul, prin intermediul Ministerului Justiției, îi va achita 500 de mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită, scrie anticoruptie.md. Judecătorul a cerut repararea prejudiciului „cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”. Decizia a fost pronunțată pe 9 octombrie, de magistrata Georgeta Grozav, iar examinarea cauzei a durat cinci luni. 

Oleg Melniciuc este condamnat, în prima instanţă, la 7 ani cu executare pentru îmbogăţire ilicită. Sentinţa de condamnare a lui Melniciuc a fost pronunţată de Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varniţa, la 3 septembrie 2021, la patru ani după ce a fost pornit dosarul pentru îmbogăţire ilicită.

Așa cum sentința nu este definitivă, magistratul îşi poate exercita în continuare mandatul. Pedeapsa va fi pusă în aplicare doar în cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărârea primei instanțe.

Până la o sentință definitivă a fost menținut sechestru pe anumite bunuri ale familiei sale, cum ar fi o cotă parte dintr-un imobil, dar și pe un automobil de marca Mercedes înregistrat pe numele soției sale, Diana Melniciuc. Valoarea totală ar fi de 1 milion de lei.

UPDATE: Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a publicat o declarație a magistratei Georgeta Grozav urmare a informației din presă că statul îi va plăti 500 mii de lei lui Oleg Melniciuc, singurul magistrat condamnat de prima instanță pentru îmbogățire ilicită. Magistrata a precizat că hotărârea publicată și preluată de presă „nu se referă la dosarul penal – îmbogățire ilicită” și că „informaţiile din mass-media nu corespund circumstanţelor de fapt”. „În speţa supusă examinării a stat la baza altă cauza penală”, a menționat Grozav.

***

Oleg Melniciuc a fost printre candidaturile respinse de către președintele țării Igor Dodon la conducerea Judecătoriei Chișinău creată prin comasarea judecătoriilor de sector. Anterior, Melniciuc a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani.

În 2013, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a lui Oleg Melniciuc în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, municipiul Chişinău, pentru un mandat de patru ani. Anterior, Timofti a respins această candidatură pe motiv că magistratul a încălcat Codul de etică de mai multe ori şi a provocat conflicte de interese. Însă candidatura lui Oleg Melniciuc a fost propusă din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Presa a scris că Oleg Melniciuc este finul de cununie al ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: