pravda.com

Jurnalista care l-a stropit pe ambasadorul Rusiei în Polonia este amenințată cu moartea

Jurnalista Irina Zemleanaia, expert media în cadrul „Institutului de informare în masă”, care a desfășurat un flashmob, pe 9 mai, la Varșovia, susține că a primit sute de amenințări în ultimele 24 de ore, potrivit Radio Hromadske („Громадське радіо„).

Pe 9 mai, Irina Zemleanaia a vărsat suc de sfeclă în timpul depunerii de flori care se desfășura, în Varșovia, la memorialul soldaților sovietici, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta l-a stropit și pe ambasadorul Rusiei în Polonia, iar imaginile cu diplomatul stropit de o licoare roșie au făcut înconjurul lumii.

Jurnalista a povestit presei din Ucraina că la scurt timp după acest gest, a fost reținută de poliție. Ea a fost eliberată după ce oamenii legii și-au notat datele ei personale. Ulterior, acestea au ajuns pe internet.

Toate datele mele personale din pașaport, numărul de telefon, paginile de pe rețelele de socializare, au fost scurse publicului rus. Acum sunt atacată, sunt amenințată cu moartea de către ruși. Pe parcursul nopții, doar pe Telegram am primit circa 700 de mesaje. Primesc amenințări pe toate rețelele de socializare”, a spus aceasta.

Aceasta a mai povestit că delegația rusă a început să strige „Fasciștii!” în timpul acțiunii activiștilor ucraineni, prin care ambasadorul Rusiei a fost împiedicat să depună flori la memorial. Diplomații au plecat, după care s-au întors.

Ambasadorul a încercat încă o dată să depună flori. A rugat poliția poloneză să îi asigure un „coridor” sigur. Însă forțele de ordine nu au admis acest lucru”, susține Irina Zemleana.

Ea a precizat că a folosit suc de sfeclă și chiar diplomatul rus a recunoscut că nu a fost stropit cu vopsea, ci cu un sirop dulce.

Între timp, „Institutul informării în masă” a fost atacat de hackeri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: