Jurnaliștii din dreapta Nistrului riscă amenzi în Transnistria? Promo-LEX: a fost înregistrat un „proiect de lege”

Asociația Promo-LEX a comunicat, pe 2 aprilie, că la Tiraspol a fost propusă introducerea unor sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului, care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare prealabilă. Inițiativa Tiraspolului prevede amenzi. Potrivit asociației, deși Tiraspolul condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică aceasta este refuzată, invocându-se „riscul unor atacuri teroriste”.

„În data de 31 martie, așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat un „proiect de lege” care prevede modificarea „codului contravențional” cu scopul introducerii unor sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului, care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare prealabilă. (…) Vor fi afectați atât jurnaliștii freelanceri, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media”, a comunicat asociația.

Conform Promo-LEX, inițiativa Tiraspolului prevede amenzi de până la 160 de lei pentru persoanele fizice și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere: „Regimul de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene. (…) Se subliniază că jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine și ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene”.

„Condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică – refuză să o acorde”

Potrivit asociației, „deși regimul de la Tiraspol condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică acesta refuză constant să o acorde, invocând „riscul unor atacuri teroriste”.

„Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat acreditarea și care au fost ulterior reținuți ilegal se numără Viorica Tataru și Andrei Captarenco. În lipsa acesteia, jurnaliștii sunt constrânși să intre „clandestin” în stânga Nistrului, expunându-se astfel la riscuri majore. De asemenea, este important de subliniat că obținerea acestei acreditări nu garantează accesul liber în regiune sau posibilitatea desfășurării activităților jurnalistice fără restricții. Un exemplu concludent este cazul jurnalistei Elena Covalenco, căreia, în septembrie 2023, i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană, în ciuda faptului că deținea o acreditare eliberată de clubul Sheriff pentru a fotografia meciul Sheriff Tiraspol vs AS Roma. (…) Cel mai recent caz de interzicere a accesului în regiune datează din 4 martie 2025, când jurnalistului Evghenii Ceban, de la platforma „МОСТ”, i s-a refuzat intrarea, deși nu intenționa să se deplaseze în regiune în scop profesional”, a menționat asociația.

Promo-LEX a adăugat că „măsura propusă se înscrie într-un cadru mai larg de sancțiuni ilegale îndreptate împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini”: „Conform așa-numitului „cod contravențional” din regiunea transnistreană, orice încălcare a „regulilor de acces” în regiune – inclusiv de către jurnaliști – cum ar fi ocolirea punctelor de control ilegale, poate duce la aplicarea unei amenzi de până la 1.600 de lei moldovenești și/sau plasarea în izolatoarele de detenție provizorie aflate sub controlul așa-numitului „minister al securității”, până la „expulzarea” forțată din regiune”.

Asociația a mai spus că locuitorii regiunii transnistrene care contribuie la realizarea materialelor jurnalistice pentru redacțiile care reflectă realitățile din regiune sunt informați că riscă să fie acuzați de „trădare de patrie”. Pedeapsa prevăzută pentru așa-numita „trădare de patrie” este închisoare de la 12 la 20 de ani

Apelul Promo-LEX

În continuare, asociația a făcut apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice, Misiunea OSCE în Moldova și și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului în Moldova, să solicite încetarea imediată a tuturor inițiativelor și acțiunilor abuzive întreprinse de structurile transnistrene împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini, precum și a locuitorilor regiunii care colaborează cu platforme media independente.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: