Jurnaliștii RISE Moldova l-au identificat pe adevăratul posesor al pașaportului, pe care l-a folosit un presupus agent rus în Cehia
Full Article 2 minutes read

Jurnaliștii RISE Moldova l-au identificat pe adevăratul posesor al pașaportului, pe care l-a folosit un presupus agent rus în Cehia

Pașaportul moldovenesc folosit de presupusul agent rus, Alexandr Petrov, aparține unei persoane reale. Despre acest lucru a anunțat Vladimir Thorik, editorul de limba rusă al RISE Moldova.

„Recent, cu ajutorul colegilor străini, am reușit să identificăm un moldovean a cărui copie falsificată a pașaportului a fost publicată de serviciile speciale cehe. Este vorba despre pașaportul emis pe numele lui Nicolai Popa. Potrivit organelor de anchetă cehe, în 2014, pașaportul a fost folosit în Cehia de agentul rus Alexandr Mișkin (Alexandr Petrov), care a aruncat în aer un depozit cu muniții. Doar numărul și anul eliberării pașaportului sunt veridice. Numele și data nașterii sunt false”, a scris Vladimir Thorik într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, adevăratul deținător al pașaportului este un bărbat în vârstă de 38 de ani din raionul Drochia. Acesta trăiește în SUA.

În 2015, adică după ce pașaportul său a fost falsificat și folosit în Cehia, bărbatul a zburat din Chișinău în New York și înapoi, cu tranzit prin Moscova. Jurnaliștii RISE au reușit să-l contacteze pe bărbat. Acesta a spus că nu a fost în Rusia, nu a lucrat și nu a fost la odihnă în Rusia. „Am fost în tranzit. Nici nu am ieșit în oraș”, a spus bărbatul.

 

Недавно нам, при помощи зарубежных коллег, удалось идентифицировать молдаванина, подделанная копия паспорта которого…

Publicată de Vladimir Thorik pe Joi, 6 mai 2021

Amintim că pe 17 aprilie, poliția cehă a anunțat în căutare internațională pe doi presupuși angajați ai agenției de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ruse. Este vorba despre Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov, pe care autoritățile britanice îi suspectează de otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia. Unul dintre suspecți s-a identificat cu un pașaport moldovenesc, emis pe numele lui Nicolae Popa.

Ulterior, Agenția Servicii Publice (ASP) a efectuat o anchetă internă și a verificat informațiile apărute în spațiul public referitoare la pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, eliberat pe numele Nicolai Popa, născut la data de 18.07.1979.

ASP a anunțat că în Registrul de stat al populației al Republicii Moldova nu este luată la evidență persoana cu datele identificatoare menționate”.

„Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova cu numărul A3194368 a fost eliberat pe numele altei persoane”, a mai precizat ASP.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: