Kazahstan: A fost reținut viceministrul energiei, acuzat de creșterea nejustificată a prețurilor la gazul petrolier lichefiat
Full Article 2 minutes read

Kazahstan: A fost reținut viceministrul energiei, acuzat de creșterea nejustificată a prețurilor la gazul petrolier lichefiat

Viceministrul energiei al Kazahstanului, Zhumabay Karagaev, împreună cu șefii platformelor de tranzacționare electronică au fost reținuți. Aceștia sunt acuzați că ar fi implicați în creșterea nejustificată a prețurilor la gazul petrolier lichefiat în Regiunea Mangistau. Informația a fost făcută publică pe site-ului Guvernului din Kazahstan, pe 15 ianuarie.

Potrivit notei emise, lui Karagaev, judecătorii i-au aplicat măsura preventivă de „arest” pentru o perioadă de două luni. Ancheta este în derulare, iar alte informații nu pot fi dezvăluite, se menționează în comunicatul Executivului.

Reamintim că protestele declanșate în țară din cauza prețurilor majorate la energie și alimente au dus la o adevărată explozie socială care a culminat cu puternice violențe. Violențe care au fost de ajuns de puternice ca sistemul de securitate să fie depășit iar președintele Tokaev a chemat în ajutor trupe din țările aliate care să pacifice țara.

Peste 20.000 de oameni au fost reținuți și are loc o adevărată epurare în aceste zile în aparatul de stat.

Totodată, în urma protestelor au fost ucise 225 de persoane, inclusiv civili și forțe de securitate, a declarat Serik Șalabaev, șeful serviciului de urmărire penală al Procuraturii Generale și Asel Artakșinova, directorul departamentului de relații publice al Ministerului Sănătății,  scrie Sputnik Kazahstan.

Din numărul total al morților, 19 erau oamenii legii, au precizat aceștia. 4.578 de persoane au fost rănite în proteste, a precizat Procuratura din Kazahstan.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: