Foto: Facebook - Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, înaintea summitului NATO: „Moldova este stat-captiv”

Președintele României Klaus Iohannis a declarat pe 24 martie, înaintea summitului extraordinar NATO, că nu există îngrijorări, în acest moment, cu privire la o eventuală invazie a Rusiei în Republica Moldova. În același timp, oficialul de la Cotroceni a menționat că R. Moldova este „stat-captiv”, întrucât depinde de Rusia și regiunea transnistreană din punct de vedere energetic. 

Iohannis a dat asigurări că România este în siguranță, la fel ca și Republica Moldova. Acesta a comentat speculațiile din presă, potrivit cărora Chișinăul ar fi următoarea țintă a armatei ruse.

„Românii pot sta liniștiți, România este apărată de cea mai mare alianță. Dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au o justificare. Nu există niciun fel de date, în afară de speculații în media, că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau ar fi planificată o acțiune care privește Moldova”, a explicat oficialul.

Președintele României a precizat că R. Moldova se confruntă cu probleme de altă natură:

„Problemele Moldovei vin din numărul mare de refugiați, din slăbiciunea economică și din situația energetică. Știți foarte bine că Moldova este stat-captiv: primește energie doar din două surse: din Rusia și din Transnistria. Și cam acestea sunt problemele Moldovei. Și putem să ajutăm cu finanțări, cu transfer de energie și, desigur, cu sprijin pentru economia Moldovei. Dincolo de asta, la momentul acesta, când vorbim, nu avem niciun fel de date că ar exista alte amenințări”, a conchis liderul de stat.

Amintim că, la Bruxelles, se desfășoară summitul extraordinar al NATO. Oficialul român a mai spus:

„Voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Moldova, securitatea Republicii Moldova, situația energetică, economică. Dar trebuie să vă spun de pe acum, voi insista în continuare că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Noi avem, în momentul de față, tot felul de formate – Forward Presence Tailored, Forward Presence, le-am mai discutat. Eu cred că trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea, agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe Flancul Estic”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: