Klaus Iohannis, înaintea summitului NATO: „Moldova este stat-captiv”
Full Article 2 minutes read

Klaus Iohannis, înaintea summitului NATO: „Moldova este stat-captiv”

Președintele României Klaus Iohannis a declarat pe 24 martie, înaintea summitului extraordinar NATO, că nu există îngrijorări, în acest moment, cu privire la o eventuală invazie a Rusiei în Republica Moldova. În același timp, oficialul de la Cotroceni a menționat că R. Moldova este „stat-captiv”, întrucât depinde de Rusia și regiunea transnistreană din punct de vedere energetic. 

Iohannis a dat asigurări că România este în siguranță, la fel ca și Republica Moldova. Acesta a comentat speculațiile din presă, potrivit cărora Chișinăul ar fi următoarea țintă a armatei ruse.

„Românii pot sta liniștiți, România este apărată de cea mai mare alianță. Dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au o justificare. Nu există niciun fel de date, în afară de speculații în media, că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau ar fi planificată o acțiune care privește Moldova”, a explicat oficialul.

Președintele României a precizat că R. Moldova se confruntă cu probleme de altă natură:

„Problemele Moldovei vin din numărul mare de refugiați, din slăbiciunea economică și din situația energetică. Știți foarte bine că Moldova este stat-captiv: primește energie doar din două surse: din Rusia și din Transnistria. Și cam acestea sunt problemele Moldovei. Și putem să ajutăm cu finanțări, cu transfer de energie și, desigur, cu sprijin pentru economia Moldovei. Dincolo de asta, la momentul acesta, când vorbim, nu avem niciun fel de date că ar exista alte amenințări”, a conchis liderul de stat.

Amintim că, la Bruxelles, se desfășoară summitul extraordinar al NATO. Oficialul român a mai spus:

„Voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Moldova, securitatea Republicii Moldova, situația energetică, economică. Dar trebuie să vă spun de pe acum, voi insista în continuare că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Noi avem, în momentul de față, tot felul de formate – Forward Presence Tailored, Forward Presence, le-am mai discutat. Eu cred că trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea, agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe Flancul Estic”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: